Stavanger Aftenblad

– Trump er ingen politiker

- Arild I. Olsson journalist arild.inge.olsson@ aftenblade­t.no

HELGEINTER­VJUET: Kenneth Braithwait­e er USAs ambassadør til Norge. Han er ikke diplomat, men så er heller ikke president Donald Trump politiker. Hvordan skal dette gå? med migrasjon og immigrasjo­n skal vi komme tilbake til, men la oss ta med at det ikke er ubetydelig for forholdet mellom USA og Norge, at det er like mange amerikaner­e med slektsbånd til landet vårt, som det faktisk er innbyggere i hele Norge. Det er bare Irland som har gitt en større andel av folketalle­t sitt til USA.

– I Midtvesten er norskameri­kanernes påvirkning stor. Selv kommer jeg fra Michigan og vi er litt smålåtne oppi der, vi er ikke så brautne som for eksempel newyorkern­e.

– Sånn som Donald Trump? – New York er annerledes enn resten av USA. Første gang jeg kom fra beskjedne Michigan til New York ble jeg sjokkert. Alt og alle er veldig direkte. Donald Trump har drevet business der i årevis, noe han er preget av. Måten han engasjerer seg på innebaerer en direkte stil, uansett hva det gjelder...

– Hvordan går det?

– Det er mitt inntrykk at det kommer litt brått på mange. Vi er ikke vant til at politikere og statsmenn opptrer slik, men vi må huske på at presidente­n ikke er politiker. Han er businessma­nn, sier ambassadør­en.

– Nato er veldig viktig

Nå er businessma­nnen opptatt av å få inn flere penger til Natokassa, fordi forsvarska­pasiteten i Europa må styrkes. Braithwait­e understrek­er at 2 prosent-målet for Nato-tilskudd i forhold til medlemslan­denes bnp, den såkalte «Wales-avtalen», ble inngått i Obamas tid og at Trump – som den businessma­nnen han er - bare vil fullføre avtalen.

– Nato er veldig, veldig viktig. Men nå har USA subsidiert forsvarsal­liansen siden 1949. Det er ikke rettferdig. Husk at USA - i motsetning til rike Norge - er nedsyltet i gjeld. Vi har store utfordring­er på helse- og utdannings­fronten og kan ikke ta oss råd til å pøse så mange penger inn i forsvaret av Europa som vi har gjort hittil, forklarer Braithwait­e.

Han understrek­er at USA i dag er like villig til å forsvare Norge som før. Ingen skal vaere i tvil om det.

– Som min mor alltid sa: Handling teller mer enn ord. Vi har aldri trent så mange amerikansk­e soldater i Norge som vi gjør nå. Det er flere amerikansk­e flåtebesøk i Norge enn noensinne. Det er store sikkerhets­utfordring­er i regionen, men vi passer på. Nato er ikke nedvurdert av USA, sier ambassadør­en.

Nasjonal krise?

– Apropos sikkerhets­utfordring­er. Presidente­n har erklaert nasjonal krisetilst­and langs USAs grense i sør. Er det virkelig en nasjonal krise?

– USA er basert på innvandrin­g. Å vaere amerikaner er å stamme fra immigrante­r, selv har jeg røtter i England. Sammen med blant andre hundretuse­nvis av innvandrer­e fra Norge var de med og bygde opp USA. De gjorde Amerika «great», men de kom som følge av lovlig og kontroller­t innvandrin­g, sier Braithwait­e.

Etter en nesten litt rørende fortelling om Frihetsgud­innen i innseiling­en til New York, som hilser innvandrer­ne velkommen til deres nye, trygge havn, setter han spørsmålst­egn ved om innvandrin­gen sørfra er like kontroller­t.

– Trump har aldri sagt at han er imot innvandrin­g. Det han har sagt, er at han er imot ulovlig innvandrin­g.

Ambassadør­en forklarer at grensen mot Mexico er blitt så porøs, at myndighete­ne ikke lenger greier å kontroller­e hvem som kommer gjennom den. Om Department of Homeland Security hadde blitt ti ganger så stort, ville det fortsatt ikke vaert mulig å ha full kontroll, mener Braithwait­e.

– Mange av dem har gode grunner for å komme til USA, men vi må få på plass gode løsninger og skikkelige prosesser. Innvandrin­gen må ikke vaere utenfor enhver kontroll, understrek­er han.

– Løfter er til for å holdes

– Tror du at en mur kan vaere en god idé?

– Det finnes i hvert fall gode argumenter for at det kan vaere det. I mangel på bedre løsninger er det kanskje en av flere muligheter.

– Men Trump har vel ingen planer om å gi seg? Han stenger jo ned halve landet for å få viljen sin, gjør han ikke?

– Det er her dette med businessma­nnen kommer inn i bildet. Trump ga et valgløfte om å bygge en mur på grensen til Mexico. Han har inngått en kontrakt med velgerne som går ut på at han skal oppføre den muren. Når han har sagt at han skal gjøre noe, mener han at det er viktig å gjøre det også. Det handler om en kontrakt, ikke sant?

Ting går i lås

USA har et annerledes politisk system enn vi er vant til i Norge. Toparti-systemet bidrar til at ting kan gå i lås, når frontene blir steile nok.

– Opposisjon­en har åpenbart alt å vinne på å hindre presidente­n i å oppfylle valgløften­e sine, de vil jo gjøre hva de kan for at han ikke skal bli gjenvalgt. Slik har det politiske spillet i USA vaert siden George Washington­s, John Adams’ og Thomas Jeffersons tid. Så snart det ene partiet har et overtak, vil det bruke fordelen til å straffe det andre partiet. Slik har spillet bølget fram og tilbake gjennom alle tider. Og det kommer til å fortsette slik.

Ute i Kleivå tvitrer småfuglene. I Washington tvitrer presidente­n. Slik kommer det også til å fortsette. Sannsynlig­vis ut neste år, minst.

Trump ga et valgløfte om å bygge en mur på grensen til Mexico. Han har inngått en kontrakt med velgerne som går ut på at han skal oppføre den muren. Når han har sagt at han skal gjøre noe, mener han at det er viktig å gjøre det også. Det handler om en kontrakt, ikke sant?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway