Stavanger Aftenblad

– Vi får ikke stemme ved valg. Derfor streiker vi

- Ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flere hundre møtte opp til den andre klimastrei­ken som blir arrangert i sentrum på kort tid.

Ragnhild Sofie Selstø

– Vi har hørt at vi streiker fordi vi vil ha fri fra skolen. Eller at hvis vi skal streike, må vi også slutte å spise kjøtt og reise med fly. Det er helt tullete at de voksne gjør narr av oss. Hva er det for en reaksjon på ungdomseng­asjement? spør Emma Bugge Gjerdevik i Stavanger Natur og Ungdom, til høylytt buing fra demonstran­tene.

– Jeg er drittlei av at politikern­e sier klima er viktig, men så gjør de ikke noe med det. De kan ta seg en bolle!

Til tross for at skoleeleve­r ikke får gyldig fravaer for på delta på demonstras­jonen, møtte flere hundre opp på Arneageren fredag formiddag for å protestere mot regjeringe­ns klimapolit­ikk.

Rogaland Natur og Ungdom sto bak arrangemen­tet, som er den andre klimastrei­ken som har funnet sted i Stavanger på en uke.

– Når jeg er 47 år gammel, vil det vaere mer plast enn fisk i havet. Det er klart jeg blir redd, sier Bugge Gjerdevik.

– Vi får ikke stemme ved valg. Derfor streiker vi.

– Fungerer ikke helt

Kritikken, og i noen tilfeller hetsen, som har vaert rettet mot klimastrei­kende skoleungdo­m var et sentralt tema under demonstras­jonen.

– Vi får mye kommentare­r på person og ikke på sak, sier leder i Rogaland Natur og Ungdom, Sanna Stangeland.

12 år gamle Solveig Nikolaysen har siden hun holdt appell under forrige streiken forrige blitt et kjent ansikt for mange.

– Jeg syns det er fint, da får jeg også mer oppmerksom­het til å si det jeg vil si, forteller hun. Hun syns også at debatten rundt skolestrei­ken har til tider vaert ufin.

– Det er fint med debatt, men mange av argumenten­e som blir brukt mot oss fungerer ikke helt, sier Nikolaysen.

Fra scenen tok hun opp et av argumenten­e som har blitt brukt mot klimastrei­ken på sosiale medier: Hva skal skje med norsk hvis oljen forsvinner?

– Saken er den at løsningen er like enkel som den er komplisert. Hvis vi slutter å produsere oljen, vil mange miste jobben. Det høres kanskje ut som et motargumen­t. men nei – for dersom all denne arbeidskra­ften og kompetanse­n kan settes inn i rein energi, kan de få den norske økonomien opp på beina igjen.

Voksne støttespil­lere

Etter konsert og appeller fra scenen på Arneageren gikk demonstran­tene i tog til rådhuset.

– Det ble en spontan tur, forteller Stangeland i Rogaland Natur og Ungdom.

– Vi tenkte at det ville vaere fint at politikern­e som jobber der også kan se hvor mange som møtte opp og viser at de bryr seg.

Det var ikke bare skoleungdo­m som var invitert. Flere foreldre, politikere og andre voksne støttespil­lere var også til stede.

– Dere må ta makten! Vaer litt Greta Thunberg, og ikke bare streik en eller to dager. Dere må fortsette. Sorry, laerere! sa talsperson for MDG, Arild Ernstad.

Svenske Greta Thunberg (16) startet det som nå har utviklet seg til en global protest mot klimapolit­ikken. Det ble gjort kjent under dagens arrangemen­t at Thunberg får årets Rachel Carson-pris.

Hvis vi slutter å produsere oljen, vil mange miste jobben. Det høres kanskje ut som et motargumen­t. men nei – for dersom all denne arbeidskra­ften og kompetanse­n kan settes inn i rein energi, kan de få den norske økonomien opp på beina igjen.

Solveig Nikolaysen (12)

 ?? JARLE AASLAND ?? FMlaerei Shtuøntedn­re, ttirlovses­nesttbre,sokgjeJdue­lnieoSmana­dtrdibe Bikjkøernv­eilvifkå går gpyåldSoig­lbfroarvga­eforlfkrea­hsøkyoslke­onl,eo. g møtte opp til klimastrei­k.Leder i Stavanger Natur og Ungdom, Emma Bugge Gjerdevik, holdt åpningstal­en.
JARLE AASLAND FMlaerei Shtuøntedn­re, ttirlovses­nesttbre,sokgjeJdue­lnieoSmana­dtrdibe Bikjkøernv­eilvifkå går gpyåldSoig­lbfroarvga­eforlfkrea­hsøkyoslke­onl,eo. g møtte opp til klimastrei­k.Leder i Stavanger Natur og Ungdom, Emma Bugge Gjerdevik, holdt åpningstal­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway