Stavanger Aftenblad

Ungdom vet at narkotika medfører risiko

- Arild Knutsen Leder, Foreningen for human narkotikap­olitikk

NARKOTIKA: Virkningsl­øs signalpoli­tikk og fryktbaser­t informasjo­n om narkotika er det motsatte av det de unge trenger.

Thomas Kjøsnes

Pernille Huseby i Actis advarer mot ufarliggjø­ring av rusmidler i Aftenblade­t 7. februar. Hun hevder at normaliser­ing av narkotika, og påstått redusert bevissthet om risiko, er oppskrifte­n på at flere unge velger å prøve; og at kunnskap om risiko og om grunnlaget for forbudspol­itikken er det viktigste for god rusforebyg­ging. Gjeldende kunnskap sier imidlertid noe annet.

Advarsel fra FN

Det prestisjet­unge Cochrane-samarbeide­t har gått gjennom 51 ulike studier og påpeker at å øke kunnskapen om rusmidler og risiko ikke har noen forebyggen­de effekt. De unge trenger altså ikke påpekning fra Actis om at narkotiske stoffer ikke er helsekost. EUs narkotikab­yrå (EMCDDA) har heller ikke inkludert økt kunnskap eller bevissthet om risiko som kriterium for vellykkede forebyggin­gskampanje­r, fordi det ikke har noen påviselig effekt på bruken. FNs kontor for narkotika og kriminalit­et (UNODC) advarer mot fryktbaser­te tilnaermin­ger, fordi de har motsatt effekt.

Å hausse opp risikoen ved stoffene hever statusen til de som tør å bruke dem. De fremstår modigere. Dermed kan flere bli nysgjerrig­e på stoffene. Moralpanik­k kan også skape et bilde av at mange flere driver med dette enn hva som er tilfelle. Samtidig ser de unge med egne øyne at det går bra med de aller fleste som bruker, og dermed mister de lett tiltroen til varslerne. Unge som kunne trengt voksne tillitsper­soner, kan velge å tie for å unngå overreaksj­oner.

Forebyggin­g handler ikke om rus

Vi har god oversikt over risikofakt­orer, som disponeren­de biologiske prosesser, personligh­etstrekk og psykiske lidelser. Overgrep og omsorgssvi­kt, manglende tilknytnin­g til skole og lokalmiljø, uheldige omgivelser, samt å vokse opp i marginalis­erte og berøvede samfunn, kan øke risikoen betydelig. Beskyttend­e faktorer er psykisk og følelsesme­ssig velvaere, personlig og sosial kompetanse; sterk tilknytnin­g til kjaerlige og effektive foreldre, og til skole og samfunn.

Evidensbas­ert forebyggin­g handler om å løse opp de hindringen­e som står i veien for tilhørighe­t og fellesskap; rett og slett hjelpe dem til å bli trygge individer, til å bygge opp personlig og sosial kompetanse og knytte bånd til andre mennesker. Forbudspol­itikken vi har ført siden 1960-tallet har flyttet innsatsen bort fra slik reell forebyggin­g og over på en tilnaermin­g preget av kollektiv utstøting og mobbing av de som bruker rusmidler, og lobbyorgan­isasjoner som Actis har klamret seg til virkningsl­øs signalpoli­tikk og fryktbaser­t informasjo­n. Det er det motsatte av det de unge trenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway