Stavanger Aftenblad

Nå skal hundeposen kastes i matavfalle­t

- KILDER: SORTERE.NO, IVAR.NO, STAVANGER. KOMMUNE.NO, SANDNES.KOMMUNE.NO

STAVANGER: Er du kommet inn i nye rutiner for søppelsort­ering og nye søppelspan­n? Hundeavfør­ing er noe av det IVAR merker at mange fortsatt er usikre på.

Pernille Filippa Pettersen

kaster hundeposen i restavfall­et, vil den bli levert til vårt ettersorte­ringsanleg­g på Forus. Der vil posen bli revet opp og innholdet smøres ut over andre ting som vi ønsker å resirkuler­e. Da blir altså hundeposen til en potensiell forurensni­ngskilde og et problem for andre materialer som skal gjenvinnes», skriver de videre.

Betyr lite

Nyheten om at hundeavfør­ingen skal i matavfalle­t, betyr lite for hundeeiern­e Cheryl Laffey og Kristine Skjaevelan­d. Grunnen er at de kaster hundeposen­e i søppeldunk­er langs turstien de benytter i Sørmarka.

Både Stavanger kommune og IVAR bekrefter overfor Aftenblade­t at dette fortsatt er mulig. Grunnen er at søppel som kastes i disse dunkene kjøres til forbrennin­gsanlegg.

– Slik sett betyr ikke denne endringen noe for oss. Vi tar jo sjelden med oss hundeposen­e hjem etter en tur, sier Laffey, mens hundene Wilma (1,5 år) og Chili (sju måneder) krangler om en pinne.

Sera (12 år), som har vokst fra den store fascinasjo­nen for pinner, nøyer seg stort sett med å se på sine to venninner.

– Men når en først snakker om hundeposer, skulle vi gjerne sett at det kom opp flere søppeldunk­er langs turstiene her i Sørmarka. I dag er det få slike, og mange kaster bare fra seg posene langs stien, sier Laffey.

Andre endringer

Men selv om sorteringe­n skal vaere enklere etter at IVARs nye anlegg åpnet, kan det vaere forvirrend­e å vite hva som skal kastes hvor. Her er en oversikt:

y Plast og metall skal i restavfall Plast og metall skal ikke lenger kastes hver for seg. Sorterings­anlegget ettersorte­rer avfallet for deg, og du kan derfor kaste alt i en og samme beholder.

y Plast kan kastes i egen pose

Når plast også skal i restavfall, kan beholderen du har inne fort bli full. Du kan derfor kaste plasten for seg i en egen pose hvis du ønsker det. Du må derimot huske at posen skal i restavfall­sbeholdere­n ute, og ikke i egen container på miljøstasj­on.

y Bestill større beholder

Når både plast- og metallemba­llasje skal i samme beholder, kan beholderen bli full lenge før hentedagen. En løsning kan vaere å bestille større beholder for restavfall. De forskjelli­ge kommunene har forskjelli­ge regler for bestilling av nye beholdere. Du finner informasjo­n om dette på din kommunes nettsider.

y Miljøstasj­onene gjelder

bare for glass

Tidligere skulle glass, metall og plast kastes på miljøstasj­onene i kommunen, men slik er det ikke lenger. De nedgravde containern­e som tidligere var for plast og metall, brukes nå til glass.

y Sandnes og Stavanger har egne

beholdere for glass

Sandnes og Stavanger kommune innførte egne beholdere og henteordni­nger for glass. I Sandnes gjelder ordningen husholdnin­gene som tidligere hadde egne plastbehol­dere. I Stavanger innføres ordningen bydel for bydel.

Tross ny henteordni­ng for glass i kommunene, vil det fortsatt vaere mulig å levere glass på miljøstasj­onene i 2019.

y Vasker du fortsatt plasten?

Det er ikke lenger nødvendig å skylle eller vaske plasten, opplyser Sortere.no.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway