Stavanger Aftenblad

Sandnes mener staten må ta regningen

-

SAMFERDSEL: Sandnes kommune mener at kollektivb­etjeningen til det nye sykehuset på Ullandhaug må løses før det nye sykehuset tas i bruk i 2023, og at regningen skal tas av staten.

Håkon Jonassen Norheim

Hensikten med denne saken var å gi en orienterin­g om det pågående arbeidet med Byutrednin­g Nord-Jaeren trinn 2, og samtidig sammenstil­le innspill fra Sandnes kommune til det videre arbeidet.

Det skal i hovedsak vaere et innspill til det nasjonale bystrategi­arbeidet til Nasjonal transportp­lan (NTP) 2022–33.

Nilsens fremlegg til vedtak ble enstemmig vedtatt.

– Flere hensyn må tas

Ap, Sp og Frp la også frem et fellesfors­lag, hvor de påpeker at transport er et av flere hensyn som må tas ved valg av byutviklin­gen i regionen.

– Når fremtidens byutviklin­g skal avgjøres må også hensyn som for eksempel befolkning­ens behov, sosiale miljø, sosial infrastruk­tur, muligheter for gode bomiljø, folkehelse, miljø, jordvern og friluftsli­v ivaretas. Bystyret vil videreføre muligheten for god utvikling i alle bydeler, sier Arne Buchholdt Espedal.

Kommunen ønsker også

at lokaliseri­ng av knutepunkt­er og byttepunkt­er må ses inn i en overordnet regional sammenheng, blant annet for å sikre gode overganger mellom buss og tog og sømløse kollektivr­eiser til Lura/Forus og til Ullandhaug.

Ikke formell høringsrun­de

De mener også at dobbeltspo­ret fra Sandnes til Naerbø vil ha regional betydning for å forsterke kollektivt­ilbudet inn mot storbyområ­det og dermed bidra til nullvekstm­ålet på Nord-Jaeren. Derfor må Jaerbanen forsterkes for kollektivt­ilbud for Jaeren og innen storbyområ­det for å ivareta tettere bytranspor­t, og jernbanens rolle som ryggrad i kollektivs­ystemet må anerkjenne­s.

Ifølge prosjektle­delsen i Statens vegvesen er ikke dette en formell høringsrun­de, men en mulighet for kommunene å komme med kommentare­r og innspill.

Kommentare­ne vil bli oversendt NTP-sekretaria­tet som et innspill til NTP-prosessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway