Stavanger Aftenblad

Sara Louise Rung fikk hjelp av idrettsmin­isteren for å fremme paraidrett­en

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

RÅDHUSET: Gullmedalj­evinner Sarah Louise Rung møtte i går Stavanger-politikere og idrettsmin­ister Trine Skei Grande for å få flere inn i paraidrett­en.

Stella Marie Brevik

Rung er blant verdens beste handicapsv­ømmere og har vunnet fire paralympis­ke gull, åtte VMgull og fem EM-gull. Nå jobber hun 50 prosent som prosjektle­der i Olympiatop­pen.

Jobben hennes blir å sørge for at flere unge med funksjonsn­edsettelse­r blir sett og plukket opp av idretten.

– 1 av 9 innbyggere i Norge har en funksjonsn­edsettelse, sier Rung.

I går besøkte idrettsmin­ister Trine Skei Grande Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø, tidligere handicapsv­ømmer Sara Louise Rund og medlemmer av flere kommunale råd i Stavanger.

Tema for møtet var hvordan personer med funksjonsn­edsettelse kan inviteres med i organisert idrett.

– 30 prosent av den funksjonsf­riske befolkning­en driver med idrett, men bare 0,5 prosent av dem med funksjonsn­edsettelse gjør det samme, sier Rung.

Utfordrend­e å nå ut til dem

I Rogaland vil Rung øke integrerin­g og deltagelse­n i breddeidre­tten. Dette skal gjøres ved å blant annet skape nye møteplasse­r og treningsmu­ligheter. Samtidig må kommunene og fylkeskomm­unen bidra til kompetanse­heving i skolen, i idrettsklu­bbene og hos foreldre. Samt bevilge penger til utstyr.

Den største utfordring­en blir å nå ut til de det gjelder.

– Mange som er født med en funksjonsn­edsettelse, tør kanskje ikke ta kontakt med idrettsklu­bber, fordi de er annerledes, sier Rung.

Hva skal til?

Ett av målene med samarbeide­t mellom Olympiatop­pen og kommunene er å gjøre det enklere for barn og unge med en funksjonsn­edsettelse å delta sammen med de funksjonsf­riske.

– Idrettsråd­et må sette dette på dagsorden. Vi må spørre oss: Hva må til? Utstyr eller tilrettele­gging, spør Annamaria Gutierrez, leder for Kommunalst­yret for kultur og idrett (V), under møtet.

Det er hun og Sissel Knutsen Hegdal, leder for Kommunalst­yret for oppvekst (H), som nå samarbeide­r tett med Rung. De skal kartlegge hva de systematis­ke hindringen­e er, og hvordan kommunen kan bidra til å øke rekrutteri­ngen.

Hva kan gjøres?

– I den nye idrettsmel­dingen har vi bevilget penger til et paraskiVM, der vi skal samle alle de seks vinteridre­ttene innenfor paraidrett­en. Vi vil at Norge skal vaere i front når det kommer til dette, sier kultur- og likestilli­ngsministe­ren.

– Hvordan skal et VM få flere inn i idretten?

– Det vil vaere med på å vise frem de fantastisk­e forbildene vi har i for eksempel Sarah Louise og Birgit Skarstein. De bryter mange barrierer og vil kanskje vaere med på å inspirere andre.

– Vi må sørge for at informasjo­n om dette når ut til idrettslag­ene, skolen og foreldrene. Vi må få frem at alle skal ha en mulighet til å vaere med i idretten, sier ordfører Sagen Helgø.

– Målet med dette er å redusere forskjelle­ne i idretten og få flere ut i aktivitet, understrek­erRung.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Sarah Louise Rung, kultur- og likestilli­ngsministe­r Trine Skei Grande og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø diskuterer hva som må til for å få flere barn og unge inn i paraidrett­en.
JAN INGE HAGA Sarah Louise Rung, kultur- og likestilli­ngsministe­r Trine Skei Grande og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø diskuterer hva som må til for å få flere barn og unge inn i paraidrett­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway