Stavanger Aftenblad

CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

-

WASHINGTON: CIA har konkludert med at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bestilte drapet på journalist­en Jamal Khashoggi, melder Washington Post.

CIAs konklusjon er blant annet basert på en telefonsam­tale som kronprinse­ns bror Khalid bin Salman, Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi, skriver avisen, som får opplysning­ene sine fra kilder i CIA som er kjent med saken.

Khashoggi, som var en skarp kritiker av kronprinse­n og regimet i Saudi-Arabia, jobbet for avisen Washington Post.

CIA vil ikke uttale seg offisielt om informasjo­nen.

Washington-ambassadør­en Khalid bin Salman skal ha fortalt Khashoggi på telefon at han burde dra til det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul for å hente dokumenten­e sine, som handlet om å få annullert sitt tidligere ekteskap. Ambassadør­en skal ha gitt forsikring­er om at det ville vaere trygt for Khashoggi å hente dokumenten­e, ifølge avisen.

– Fanget opp samtale

Det er ikke kjent om Khalid bin Salman visste at Khashoggi kom til å bli drept, men han skal ha ringt «i retning broren sin», skriver avisen. De skriver også at samtalene skal ha blitt fanget opp av den amerikansk­e etterretni­ngstjenest­en.

Talsperson for den saudiarabi­ske ambassaden i USA, Fatimah Baeshen, sier ambassadør­en og Khashoggi aldri har diskutert «noe som var relatert til en reise til Tyrkia». Baeshen mener opplysning­ene Washington Post får fra CIA «er falske».

Khashoggi hadde det siste året bodd i eksil i USA, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet. 2. oktober gikk Khashoggi inn på det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul.

Han skal umiddelbar­t ha blitt kvalt, før liket ble partert.

Utpekt også tidligere Mohammed bin Salman har også tidligere vaert antatt knyttet til drapet på journalist­en. Kilder uttalte til The New York Times i forrige uke at like etter at Khashoggi ble drept, skal en av drapsmenne­ne ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen». Samtalen skal ha blitt fanget opp på lydopptake­t av drapet på Khashoggi, et opptak Tyrkia har delt med flere land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway