Stavanger Aftenblad

Nato-personell fikk detaljert oppskrift for å unngå bompenger

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Amerikansk Nato-personell er tilbudt detaljert info om hvordan de skal unngå bompenger.

«For å unngå bompenger hver dag på vei til arbeid eller skole, må du finne et hjem som ligger øst for disse bomstasjon­ene og også nord for bomstasjon nummer sju». Dette er hentet fra 2017-utgaven av «Moving to Norway»manualen til US Welcome Team (USWT), en frivillig gruppe som støtter opp om amerikansk­e militaere i forbindels­e med flytting i Norge.

Guiden er ifølge introduksj­onen fundert på informasjo­n fra Nato-miljøet, men det understrek­es at dette ikke er en offisiell publikasjo­n fra amerikansk­e myndighete­r på noe vis.

Manualen inneholder detaljert info om hvordan Nato-personell skal unngå bompenger i størst mulig grad. Informasjo­nen er tilpasset bomringen som ble erstattet med en ny 1. oktober 2018.

«Det er anbefalt, når du finner et hus som du liker, at du sjekker om det er bompenger til eller fra jobb eller skole (...). Bompenger kan bli nokså dyrt (20 NOK per passering, som er cirka 2,5 US dollar). For å vaere sikker på at ditt valgte hus ikke medfører bompenger, gå til Google Maps og marker the Joint Warfare Center som utgangspun­kt, og så legg til ruten til ditt valgte hus. Det vil gi svaret på om det er bompenger. Så må du reversere den valgte kjøreruten som du valgte, for å se om det er bompenger i motsatt retning. Kjør også bompengesj­ekken fra skolen til huset.»

Ved teksten er det lagt ved et kart over Nord-Jaeren, der bomstasjon­er og en indre bomring er markert.

– Amerikansk dokument Aftenblade­t har spurt Nato-basen på Jåttå om kjennskap til guiden.

– Jeg forventer at det utelukkend­e er et amerikansk dokument. Alle nasjoner har sin egen informasjo­n som de sender ut før personell slutter seg til JWC, sier pressesjef­en ved Joint Warfare Center, oberstløyt­nant Stefan Kuehling fra Tyskland.

Jevnlige møter Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) var ikke kjent med manualen.

– Dette viser jo at folk er opptatt av bompenger, sier hun.

– Er det et kjent fenomen at folk velger hus av bompengeta­ktiske hensyn?

– Da vi tok opp dette spørsmålet i boligforum – et samarbeids­forum mellom kommunen, utbyggere og naeringsli­v - var svaret at bransjen foreløpig ikke har merket noe til det. Samtidig er det jo positivt når noen velger bosted naert arbeidsste­det, fordi det gir betydelig mindre trafikk på veiene, sier hun.

– Er dette et skriftlig bevis på at bompenger påvirker bosettings­mønster på Nord-Jaeren?

–Det har jeg ikke grunnlag for å si noe om. I manualen heter det også at man bør velge bolig ut fra at det er «heavy traffic» mellom JWC og sentrum. Det indikerer at man også i Nato-kretser er opptatt av å løse trafikkutf­ordringene vi har her, sier Sagen Helgø.

På spørsmål om hun frykter at Stavanger-området går glipp av utenlandsk arbeidskra­ft på grunn av et forholdsvi­s høyt kostnadsni­vå - og bompenger spesifikt, viser hun til at bompengeor­dninger er vanlig i veldig mange land og at det er en helt vanlig måte å finansiere veier, infrastruk­tur og kollektivl­øsninger på.

Nato-offiserer ba i et brev til forsvarsmi­nisteren i februar om at statsråden kontaktet Stavanger kommune for å få på plass et fritak fra bompenger på privaten. Sagen Helgø kjente ikke til dette før Aftenblade­t tok kontakt.

– Jeg har også hatt regelmessi­ge møter med JWC. Jeg pleier alltid å ha møter når det kommer nye sjefer. Bompenger har aldri blitt tatt opp som en problemsti­lling i disse møtene, sier hun.

 ?? US WELCOME TEAM (USWT) ?? Utdrag fra manualen
US WELCOME TEAM (USWT) Utdrag fra manualen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway