Stavanger Aftenblad

Kranbåten «Gulliver» har ankommet havariområ­det

- Adrian Brudvik adrian.brudvik@bt.no

HJELTEFJOR­DEN: Kranbåten, som kan løfte 4000 tonn, skal etter alt å dømme bidra til å løfte KNM «Helge Ingstad» opp fra vannet. Lillesøste­ren «Rambiz» er også på vei. Ifølge Forsvaret er

KNM «Helge Ingstad» nå i stor bevegelse.

I ly av mørket seilte Luxemburgf­laggede «Gulliver» inn i Hjeltefjor­den søndag morgen, med en fart på rundt 5 knop – eller drøye 9 kilometer i timen.

Kranbåten var fremme ved Hanøytange­n like før klokken 09.00. Båten har altså seilt forbi havaristed­et til KNM «Helge Ingstad», hvor det allerede ligger en lekter og en taubåt fra BOA Management.

Kan løfte 4000 tonn

Data fra MarineTraf­fic viser at søsterskip­et «Rambiz» også er på vei mot Hanøytange­n. Kranbåten befinner seg midt i Nordsjøen, og skal etter planen ankomme Hjeltefjor­den på onsdag.

Det har vaert mange spekulasjo­ner om hvordan skipet skal heves. Forsvaret har gitt få detaljer, utover at «planen er å heise fartøyet gradvis opp og overføre det til en nedsenkbar lekter».

Torill Herland, kommunikas­jonssjef i forsvaret, bekrefter at «Gulliver» er i Hjeltefjor­den i forbindels­e med redningsar­beidet. Hun vil imidlertid ikke dele flere detaljer om dette søndag morgen. Til TV 2 sier hun at det er krevende bare å holde situasjone­n i sjakk frem til selve bergingsar­beidet kan begynne.

– Det er fortsatt sikringsar­beid som pågår. Fartøyet er i stor bevegelse, så vi overvåker det nøye og lager rapporter hver halvtime, sier hun.

Frykter at vaierne ryker «Helge Ingstad» har i halvannen uke ligget i fjaerestei­nene ved Sturetermi­nalen.

Forsvaret har jobbet iherdig med å sikre skipet, for å hindre at fregatten synker mer.

Lørdag sa kommunikas­jonssjef i forsvaret, Torill Herland, til BT at det er en reell fare for at fregatten synker ytterliger­e. Bekymringe­n hennes er at vaer og vind vil føre til at vaierne som holder skipet oppe vil ryke.

Deler av sikringen har allerede røket. – Dersom skipet sklir enda lenger ned og blir liggende på fast bunn, vil det bli krevende å klare å få innfesting­ene plassert under skipet, sa Herland.

Samtidig opplyste Kystverket at skipets drivstoffs­beholdning var større enn først antatt.

– Fartøyet ligger ikke stabilt. Det er vårt utgangspun­kt. Derfor bruker vi store ressurser til å samle opp olje, sa Johan Marius Ly, avdelingsd­irektør hos Kystverket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway