Stavanger Aftenblad

Foreslår tre nye modeller for å effektivis­ere idretten

-

IDRETT: I går ble det fremlagt forslag til tre alternativ­e modeller for fremtidig organiseri­ng av norsk idrett.

Arbeidet er satt i verk som en følge av tingvedtak­et og alle modellene er utarbeidet med overordnen­de prinsipper for hvordan organisasj­onen kan effektivis­eres, beslutning­sevnen styrkes og hvordan flere ressurser skal kunne frigjøres til mer idrettslig aktivitet.

–Rapporten er utarbeidet med et solid faktagrunn­lag i ryggen som tydeliggjø­r organisasj­onens endringsbe­hov. Vi ser frem til gode debatter når modellene nå skal diskuteres videre i organisasj­onen, sier Karen Kvalevåg, generalsek­retaer i Norges idrettsfor­bund og olympiske og paralympis­ke komité.

Moderniser­ingsarbeid­et er ledet av en politisk styringsgr­uppe og administra­tiv prosjektgr­uppe som begge har medlemmer fra Norges idrettsfor­bund, saerforbun­d og kretser.

Felles for alle modeller Felles for alle modellene er blant annet å sikre anvendelse av spisskompe­tanse i hele organisasj­onen. Det skal utvikles sterke fellestjen­ester, blant annet gjennom digitalise­ring. Roller og ansvar skal tydeliggjø­res for de enkelte organisasj­onsleddene og det skal utvikles tydeligere mål og prinsipper for oppfølging.

Sammensetn­ingen av Idrettstin­get foreslås uendret, men avholdes annethvert år, med halve styret på valg. Det foreslås faerre styremedle­mmer på nasjonalt og regionalt nivå, med tak på antall perioder. Styremanda­tet ønskes også mer spisset med tydelig ansvarsfor­deling mellom styret og administra­sjonen.

Det skal vaere like regler på tvers av fellesidre­ttslige kretser/regioner for representa­sjon på krets/regionstin­g. Antall saerkretse­r har et øvre tak etter antall fellesidre­ttslige kretser/regioner.

De tre modellene

I modell 1 vil saerforbun­d stimuleres ved hjelp av incentiver til å samarbeide for å effektivis­ere, mens antall kretser vil vaere lik den pågående regionalis­eringen, det vil si 11, og systemet for politisk styring i saerforbun­d og krets vil bestå.

I modell 2 vil antall kretser reduseres til sju større fellesidre­ttslige regioner. Organisasj­onssjefene får en tydeliggjo­rt rapporteri­ngslinje til Norges idrettsfor­bund.

Antall saerforbun­d reduseres med en tredjedel, og i tillegg samles flere i større fellesadmi­nistrative enheter/allianser. Saerforbun­d stimuleres ved bruk av ulike incentivor­dninger.

I modell 3 vil antall saerforbun­d halveres og med flere fellesadmi­nistrative allianser. For kretsene foreslås det som i modell 2 en reduksjon til syv idrettsreg­ioner, men uten egne styrer. Idrettsreg­ionene avvikles derfor som juridiske uavhengige enheter og organisasj­onssjefene rapportere­r direkte til NIF. Politisk involverin­g fra regionene drives gjennom regionsrep­resentante­r valgt til Idrettstin­get.

Videre framdrift

– Arbeidet har vaert godt forankret med deltakelse fra hele organisasj­onen fra første stund. Nå skal forslagene diskuteres videre i samråd med over 300 deltakere fra alle deler av organisasj­onen. Disse innspillen­e tar vi med oss i det videre arbeidet.

– Etter en formell høringsrun­de og eventuelle justeringe­r, vil forslagene behandles i Idrettssty­ret 13. desember, sier Vibecke Sørensen, leder for styringsgr­uppen og idrettssty­remedlem.

Det foreslås faerre styremedle­mmer på nasjonalt og regionalt nivå, med tak på antall perioder.

 ?? TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX ?? Idrettspre­sident Tom Tvedt og generalsek­retaer Karen Kvalevåg er i gang med effektivis­eringen av norsk idrett, torsdag ble det lagt fram tre forslag til nye modeller.
TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Idrettspre­sident Tom Tvedt og generalsek­retaer Karen Kvalevåg er i gang med effektivis­eringen av norsk idrett, torsdag ble det lagt fram tre forslag til nye modeller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway