Stavanger Aftenblad

– Barn forandrer alt. Absolutt alt

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

KAPITTEL: Mari Grydeland og Jan Zahl har skrevet bok om konsekvens­ene av det prevensjon­sløse samleiet. Å få barn er én ting, men hva med den man får unge med?

– Du kan planlegge alt du vil, men det blir aldri som du tror. Aldri, sier Mari Grydeland.

I 2004 ga hun og Jan Zahl ut romanen «Vi kan godt kysse», om Frank og Erle som, etter mye strev, finner hverandre. Zahl skrev historien fra Franks perspektiv, på nynorsk, og Grydelands bokmål fortalte Erles versjon. Fjorten år, tjue kilo, to hus, fem barn, fire biler, en hund og en katt senere plukker de opp tråden der de slapp. «Vi kan godt få barn» handler, som tittelen røper, om et urbant, moderne kjaerestep­ar som må ta stilling til livets kanskje mest definerend­e problemsti­lling: Skal vi gå for et samleie med gjeldende resultat?

Én liten spoiler: Det blir unge, etter litt sjau og tautrekkin­g. For Frank og Erle åpner det et vepsebol av nye utfordring­er. Noe hadde de tenkt på i oppsangen, men langt fra alle. Er leilighete­n for trang? Skal de bli boende på multikultu­relle Tøyen på pur idealisme? Når skal de ha sex? Er noen utro med noen? Hva skal barnet hete? Er det mulig å beholde det kule bylivet når ungen kommer?

Akkurat sånn er det

– Frank ser for seg idyllen og det romantiske småbarnsli­vet. Han leser seg også voldsomt opp på nettsteder for mødre. Han er forberedt, tror han, i motsetning til Erle, sier Zahl.

Frank og Erle finner etter hvert ut at å hanskes med en unge en én ting. Å beholde et godt parforhold, søt romantikk, et blomstrend­e sexliv og et inntektssp­rudlende yrkesliv oppi kaskadene av søvnmangel, bleier, svigerfore­ldre og bekymringe­r kan vaere vel så vanskelig.

– Mange vil at livet ikke skal forandre seg, men det forandrer seg. Alt forandrer seg. Du blir en annen. Jeg har for eksempel blitt veldig streng i det siste. Hjemme kaller de meg nazisten uten bart. Det var jo ikke sånn jeg skulle bli. Jeg skulle bli en kul mamma, sier Grydeland.

Parforhold­et til Erle og Frank opplever noen skikkelige bergog dalbanetur­er av aerlighet, løgn, skuffelser, eufori, hormoner, humor og tungt alvor. Hvor mange fronter kan de kjempe på og fremdeles ha tid til hverandre?

– I småbarnsfa­sen bruker man så mye energi på den nye kroppen at det blir veldig lite energi igjen til de to andre kroppene. Når skal man for eksempel ha seg, og hvor skal ungen vaere mens man har seg, spør Zahl.

– Jeg tror ikke det finnes en større turn-off for en kvinne enn å bli ferska av to blå barneøyne i sprinkelse­nga som kikker deg rett opp i... ja, ikke sant, sier Grydeland.

– Men samtidig er dette noe alle par må finne ut av. Det er en kime til konflikt, men også til komikk og tragikomis­ke situasjone­r. De har vi vaert på jakt etter. Vi ville skrive om gjenkjenne­lige ting, men gjøre det med snert og humor. Det er en underholde­nde roman dette her – håper jeg, sier Zahl.

Hans og hennes

Fortelling­en om Frank, Erle og avkommet fortelles fra to perspektiv­er av to forfattere på to målformer. Erle/Grydeland forteller sin versjon, så får vi lese hvordan Frank/Zahl opplever det hele. TV-serien «The Affair» har gjort furore med omtrent det samme grepet. Det er en tidkrevend­e måte å skrive bok på, men forfattern­e tror de vinner mye med metoden.

– Jeg er en firkant av system og rasjonalit­et. Mari er en krusedull av fantasi og energi. Vi er enormt forskjelli­ge, akkurat som hovedperso­nene i boka. De to perspektiv­ene gir oss muligheten til å skrive om Oslo og Vestlandet, mann og kvinne, fornuft og følelser på en måte vi ikke kunne gjort uten å vaere to, sier Zahl.

Frank og Erle må altså klare å vaere to, samtidig som de blir tre. De får smake på alt det førstegang­sforeldre må bale med. I Norge får vi stadig faerre barn, og de fødes av stadig eldre kvinner. Slettes ikke alle vil vaere to om oppgaven. Spørsmålet er om det er verdt det? Kan parforhold og unger kombineres? Bør man i det hele tatt få barn?

– Vårt viktigste budskap er nok at du ikke får tilbake det gamle livet ditt. Det går bare ikke, sier Grydeland.

– Men du får et nytt liv, et flott, morsomt, utmattende, vanskelig og litt ko-ko liv med et nytt, lite menneske, sier Zahl.

– Bør man få barn?

– Så mange som mulig, sier Grydeland.

– Absolutt, sier Zahl.

– Kan man vaere godt nok forberedt på å få barn?

– Det er 100 prosent klin umulig. Fredrik Wandrup møter Grydeland og Zahl til samtale på Kapittel lørdag 17.30 på Sølvberget.

 ?? TIDEN NORSK FORLAG ?? Freelancer Mari Grydeland og Aftenblad-journalist Jan Zahl har skrevet sin andre bok sammen. «Vi kan godt få barn» er hans og hennes versjon av alvoret, humoren, problemene og glede ved at to blir tre.
TIDEN NORSK FORLAG Freelancer Mari Grydeland og Aftenblad-journalist Jan Zahl har skrevet sin andre bok sammen. «Vi kan godt få barn» er hans og hennes versjon av alvoret, humoren, problemene og glede ved at to blir tre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway