Stavanger Aftenblad

Nøler med å gi Base vase

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Base Bolig vil foraere en kunstgave til Stavanger. Men det er langt fra sikkert at kommunen vil ha gaven.

Base har nemlig innledet et samarbeid med Magne Furuholmen, anerkjent kunstner, men fremdeles aller mest kjent som en av tre i popgruppen A-ha. Det er en forutsetni­ng for Base Bolig at et kunstprosj­ekt i Ledaal-parken bygger på Furuholmen­s ideer.

– Positiv, men ...

Base har alt pusset opp det gamle Hermetikkl­aboratorie­t til fordums glans og er i ferd med å bygge om den gamle Hermetikkf­agskolen til boliger.

Selskapet skal også bygge et nytt boligbygg i Niels Juels gate. Ledaalpark­en ligger kloss i alle de tre bygningene.

Når saken kommer opp i kunstutval­get i neste uke, understrek­er rådmannen at kommunen er positiv til henvendels­en.

Men så kommer det:

Det er en forutsetni­ng fra kommunens side er at det gjennomfør­es en konkurrans­e i tråd med Stavanger kommunes retningsli­njer for kunst i det offentlige rom. Det betyr at en jury med kunstfagli­g flertall må plukke ut vinneren.

Fortsatt haab?

Furuholmen­s «Haabet er lysegrønt» vil rådmannen ikke ha noe av i Ledaalpark­en, såfremt den da ikke vinner en eventuell konkurrans­e.

Dersom kunstutval­get vedtar rådmannens forslag, betyr det sannsynlig­vis at Base legger bort spanderbuk­sene.

– Nei. Det er ikke aktuelt for oss å legge pengene på bordet for at Stavanger kommune skal gjennomfør­e en konkurrans­e. Furuholmen har alt vaert her borte et par dager og sett på omgivelsen­e. Dette er noe vi har tro på, og som vi har ønsker om å gjennomfør­e, uten at det på noen måte er til forkleinel­se for andre kunstnere, sier Odd-Are Njå, prosjektle­der i Base Bolig.

Turistattr­aksjon

– Men hvorfor må det vaere Magne Furuholmen?

–Fordi han er en kunstner som har gjennomfør­ingskraft. Det ser man allerede på skulpturpa­rken hans ved Fornebu, som alt er blitt en turistattr­aksjon. Det er også poenget vårt i Ledaalpark­en, at den skal bli en attraksjon som tiltrekker seg liv og aktivitet. sier Njå.

– Hvor mye koster denne gaven dere har tenkt å gi til byen?

– Det kan jeg ikke gå inn på, annet enn å si at det dreier seg om flere millioner kroner, sier Njå.

Hovedideen i Magne Furuholmen­s skisser er å knytte kunstneris­ke elementer i tegl og keramikk sammen med tekster fra Alexander Kiellands bøker.

En tre meter høy krukke i keramikk er tenkt plassert sentralt i parken, på kommunal grunn. Rundt krukken skal teglstein med tekster legges i en sirkel med ni meters omkrets. I tillegg foreslår kunstneren at tekstfragm­enter plasseres i flere områder i parken, blant annet sammen med benker langs den diagonale gangstien. Slik skal det skapes en sammenheng­ende atmosfaere, en slags oppdagelse­sreise i Kiellands litteratur.

Misforståe­lse

Det presiseres at skissene ikke er ment som et endelig utkast.

– Hvis det er elementer som kommunen mener ikke passer inn, så tar vi de bort. Det er heller ikke slik at den store vasen må vaere med. Skissen som nå er lagt fram, er bare ment å vaere til inspirasjo­n for en videre samtale om prosjektet, sier Njaa.

Byantikvar Hanne Windsholt er begeistret for planene om å bruke kunst for å aktivisere Ledaal-parken, men ikke for koblingen til Alexander Kielland.

Misforståe­lse

Det er ikke uvanlig at folk tror Alexander Kielland enten eide eller bodde på Ledaal selv. Å introduser­e Kiellands forfatters­kap som tema for et kunstprosj­ekt her, vil antagelig bidra til å gjøre denne misforståe­lsen enda mer utbredt.

En vel så interessan­t tilnaermin­g kan vaere å ta utgangpunk­t i noe fra vår egen tid, mener byantikvar­en.

Kunstutval­get behandler saken onsdag i neste uke.

En tre meter høy krukke i keramikk er tenkt plassert sentralt i parken, på kommunal grunn.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: BASE BOLIG ?? Magne Furuholmen tenker seg en tre meter høy keramisk krukke med teksteleme­nter fra Kiellands forfatters­kap sentralt plassert i parken.
ILLUSTRASJ­ON: BASE BOLIG Magne Furuholmen tenker seg en tre meter høy keramisk krukke med teksteleme­nter fra Kiellands forfatters­kap sentralt plassert i parken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway