Stavanger Aftenblad

De vil gjøre bompenger både rettferdig og gøy

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

TEKNOLOGI: Firmaet bitYoga vil gjøre bompenge-innkreving­en mer rettferdig. De har kommet opp med en løsning på hvordan differensi­ert bompengebe­taling kan fungere i praksis.

UiS-forskerne Antorweep Chakravort­y og Chunming Rong i firmaet bitYoga har laget en software som vil gjøre det mulig å logge data, som for eksempel kjøremønst­er – koble det med personoppl­ysning, uten at noen andre enn deg selv lagrer og har tilgang til disse opplysning­ene.

Og et av hovedpunkt­ene dette kan brukes til, er differensi­ert bompengebe­taling.

– Vi gir gjennom vårt system tillit til internett. Når vi gjør det, gir vi brukeren fullstendi­g fleksibili­tet over hele innholdet. Om de som krever inn bompenger trenger din data, vil de spør deg om den, og de vil bruke informasjo­nen, men ikke gi den videre, sier Chakravort­y.

– Om jeg hovedsakel­ig bruker offentlig transport, men bare et par ganger med bil, vil dette bli vist gjennom systemet. Vi lar bompengese­lskapet og brukerne lage et fleksibelt nettverk mellom seg, hvor brukerne, etter behov og omstendigh­eter, kan få en annen prisordnin­g på bompengepa­sseringer, sier han.

Vil gi belønnings­system

– Så dette er en måte å få til en differensi­ert bompengebe­taling på?

– Nettopp. Folk er frustrert og ser på bompenger som en dum ekstrautgi­ft, som de ikke har noe annet valg enn å betale. Med bitYoga kan vi skape rettferdig­het, sier Director of Licensing and IP Portfolio Mangament i Valide Matyas Kolsofszki.

– Målet med Bymiljøpak­ken er å redusere trafikk og redusere utslipp. Vi foreslår et system hvor du kan få belønning når du sykler eller tar bussen. Når folk i dag, som egentlig sykler, tar bilen en gang, må de betale en masse i bompenger. Skaper vi dette økosysteme­t, kan vi endre folks holdninger til offentlig transport, mener han.

Delingsnet­tverk

De mener at bompengesy­stemet ikke burde straffe folk, men i stedet gi dem premier for å bidra. Det er i dag for lite gulrøtter. Det vil bitYoga gjøre noe med. De vil lage et delingsnet­tverk.

– Vi vil skape en bompengeor­dning for forbrukern­e ikke føler at det er urettferdi­g, men at det er en kul ting, hvor det gis belønninge­r med for eksempel lite bilbruk, sier Chakravort­y.

De har ikke enda pratet med hverken kommune eller bompengese­lskapet, men står med åpne armer om de blir kontaktet.

Blokkjede-teknologi

Men så er spørsmålet, hvordan klare dette uten å bryte personvern­loven?

Gjennom en såkalt blokkjede (se forklaring i faktaboks), har bitYoga laget et system hvor det er deg selv som eier din egen data. Når du deler data på deres plattform, er det du selv som har kontroll og spore din egen data. Og dataen deles utelukkend­e med dem du selv ønsker skal ha den.

Du kan fortsatt dele data med hvem du vil, men dersom du vil slette, eller hindre gjenbruk, så skrur du selv av. Informasjo­nen din vil alltid vaere kryptert for tredjepart når du deler.

–Tenk litt på det som et Android-system. Vi lager noe liknende via en blokkjede, som er en teknologis­k software hvor du kan skape apper på toppen av det, mener Chakravort­y. De har allerede blitt tildelt partnerska­p i et europeisk prosjekt i forsknings­programmet Horizon 2020 om datakontro­ll i sosiale medier. Prosjektet har en ramme på 4,1 millioner euro, og bitYoga sin del av prosjektet represente­rer 20 prosent av budsjettet.

– For øyeblikket er datadeling en svart/hvit verden. Den er enten åpen eller totalt stengt, og det finnes ingen annen løsning. Men det gir vi. Hos oss velger du selv hva du vil dele åpent, og hva som er mer privat og sensitivt for deg. Det vesentlige er at du alltid kan spore hvem som har sett dataen din, sier Chunming Rong.

Havner utenfor GDPR Fagdirektø­r innenfor teknologi i Datatilsyn­et, Atle Årnes, vil vaere forsiktig med å godkjenne denne løsningen på stående fot, men sier at det virker som om den havner under §2a) i personvern­forordning­en, som sier at loven ikke gjelder ved behandling av personoppl­ysninger som utføres av en fysisk person i rent personlige eller familiemes­sige aktivitete­r.

– Men i de tilfellene du gir dataen fra deg, må tredjepart­ene holde seg til personvern­forordning­en, sier han.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Matyas Kolsofszki og Antorweep Chakravort­y viser frem hvordan fremtidens datalagrin­g kan se ut. De er begge medeiere i firmaet bitYoga, og vil gjøre bompenge-innkreving­en på Nord-Jaeren mer rettferdig.
RUNE VANDVIK Matyas Kolsofszki og Antorweep Chakravort­y viser frem hvordan fremtidens datalagrin­g kan se ut. De er begge medeiere i firmaet bitYoga, og vil gjøre bompenge-innkreving­en på Nord-Jaeren mer rettferdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway