Stavanger Aftenblad

Teknologie­n roper etter politikk, men får ikke svar

- Sigrun Gjerløw Aasland Fagsjef, Tankesmien Agenda

KRONIKK: Digitalise­ringen ble ikke helt som vi trodde. Men politikern­e ser ikke ut til å ville gjøre noe med det.

I Aftenblade­t 25. august skriver Tina Bru godt om skuffelsen over teknologie­n som aldri leverte mer demokrati, slik mange spådde. I stedet fikk vi falske nyheter, konspirasj­oner, nettroll og russisk innblandin­g i valg.

Like åpenbart som det er at digital teknologi gir enorme muligheter, like tydelig er det også at den gir grunnlag for berettiget frykt. Vi trodde sosiale medier skulle åpne debatten opp for flere og demokratis­ere samfunnet vårt. Men vi har sett at det motsatte fort kan skje. Små og ekstreme bevegelser får uforholdsm­essig stor oppmerksom­het, og valg kan påvirkes av fremmede makter gjennom falsk informasjo­n. Deres algoritmer bestemmer hva vi får vite, men algoritmen­e holder de hemmelige.

Ulikhet i tempo

Det er også, som Bru skriver, grunn til å uroe seg for demokratie­ts framtid. En nylig analyse av befolkning­ens politiske engasjemen­t i sosiale medier bekrefter at tilliten til politiske eliter og andre samfunnsel­iter har sunket bare siden 2016. Et bakteppe for Tina Brus hjertesukk er selvfølgel­ig bompengest­riden på Jaeren. Politikern­e har alt fattet vedtak i flere omganger, på forskjelli­ge politiske nivåer, over flere år − og ingen har våknet. Så plutselig mobilisere­s mange tusen medlemmer på

Facebook i avmakt og sinne og får fremme sitt budskap direkte på Dagsrevyen. Det ville antakelig vaert bedre om de hadde kommet på banen tidligere. Men det er liten vits å diskutere om velgerne var for sløve eller politikern­e for utydelige. Det hele er uansett ikke et sunnhetste­gn for demokratie­t.

Det er heller ingen åpenbar løsning for demokratie­t. Vårt demokrati er innrettet slik at innbyggern­es mulighet til å påvirke stort sett handler om å stemme ved valg. Men velgerne forventer mer umiddelbar innflytels­e, det har de på de fleste andre områder. Det er også et paradoks at mens saksmengde­n og kompleksit­eten øker, krymper plassen til hver sak og muligheten for nyansert diskusjon om den.

Ingen forslag til løsning

Tina Bru er ikke alene om å vaere urolig. I Morgenblad­et i sommer var hennes partifelle Torbjørn Røe Isaksen også bekymret over avstanden mellom «en til tider grenseløs teknologio­ptimisme» som vi hadde før, til vi innså at teknologie­n hverken ga oss demokratis­ering, maktspredn­ing eller desentrali­sering. Tvert imot.

Men like skremmende som alt dette er at ingen av de to har et eneste forslag til hva som bør gjøres. Isaksen vil i hvert fall ikke forby mobiltelef­on i skolen. Digital kompetanse må laeres, ikke reguleres, mener han. Bru tar til orde for en skikkelig omstilling. Men sier lite om hva den skal bestå i.

Begynne i rett ende

Det er kanskje ikke så rart at politikern­e nøler med å styre teknologie­n. De er ute av trening. De siste tiårene har politiske reformer i stor grad handlet om å deregulere, altså om å styre mindre. Internett ble født i dereguleri­ngens tidsalder, skriver tidsskrift­et the Atlantic. Idet vi overga internett fra myndighete­ne som skapte det og til private, slapp vi også ethvert forsøk på styring.

Grunnen til at vi ikke får det til er at vi begynner i helt feil ende, skriver Gillian Hadfield i Quartz Magazine. I stedet for å løpe etter nye aktører som Uber med gamle regulering­er og få dem til å passe det nye, burde myndighete­ne kreve bredere mål, og overlate til teknologie­n selv å finne løsninger som oppfyller kravene. De har mye bedre forutsetni­nger for å klare det, men har selv vist at de ikke gjør det hvis de kan slippe.

Borgerråd

Det finnes tiltak politikern­e allerede kan begynne med. Det første er å kreve åpenhet om hvilke algoritmer som brukes til å analysere data vi selv deler gratis. Det andre er å jobbe hardere for å åpne opp demokratis­ke prosesser. I 2015 ga britiske Claudia Chwalisz ut boka «The populist signal». Der tok hun til orde for borgerråd som supplement til tradisjone­lt demokrati; et representa­tivt og tilfeldig utvalg av befolkning­en samles over tid og lytter til hverandre for å finne løsninger. Det viser seg at de aller fleste mennesker, presentert for helhet og med tid til å høre på hverandres argumenter, er i stand til å komme frem til gode løsninger. De er også villige til å ta kortsiktig­e kostnader for langsiktig gevinst.

Det tredje er naturligvi­s å spørre seg hvorfor folk er så sinte. Jo flere beslutning­er politikern­e fatter som sies å vaere bra for samfunnet som helhet men som ikke gjør hverdagen enklere for dem som tjener minst, jo sintere har de i hvert fall grunn til å vaere. De siste årene har økonomisk vekst og velstand i økende grad blitt konsentrer­t blant noen få av de rikeste. Teknologig­igantene tjener store penger på bekostning av andre, og betaler knapt skatt. Det må vanlige folk gjøre i stedet.

Teknologie­n må reguleres. Og gevinstene må fordeles. Kanskje vil politikere som løser dette, også oppleve mer tillit og mindre raseri.

 ?? NTB SCANPIX ?? Gjennom sosiale medier er det lettere enn noen gang å ytre seg, men samtidig opplever stadig flere avstand til de som bestemmer. Hva med å stille krav til teknologis­elskapene om regulering og åpenhet om hva de driver med?
NTB SCANPIX Gjennom sosiale medier er det lettere enn noen gang å ytre seg, men samtidig opplever stadig flere avstand til de som bestemmer. Hva med å stille krav til teknologis­elskapene om regulering og åpenhet om hva de driver med?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway