Stavanger Aftenblad

Samfunnet trenger generalist­er

- Morten Tønnessen Førsteaman­uensis i filosofi, Institutt for sosialfag, UiS

HØYERE UTDANNING: Mitt råd til UiS-ledelsen er å styrke satsningen på de eksisteren­de ex.phil.-emnene.

På lederplass i Aftenblade­t 20. august blir jeg, som en av UiS sine ex.phil.-laerere, oppfordret til å klive ned fra min akademiske pidestall og snakke høyt om muligheter for ex.phil. – uten å ty til elitisme. Utfordring­en mottas med takk.

I løpet av min tid på UiS har jeg undervist i ex.phil. på det som i dag er tre forskjelli­ge fakulteter, med studenter også fra et fjerde, så et visst kjennskap til ex.phil.-undervisni­ngen på UiS må jeg vel kunne sies å ha.

Tanken er god

I et utdannings-Norge hvor høyere laerestede­r er i ferd med å utvikle mer saerpreged­e profiler, tar Aftenblade­t til orde for at de skal «samle seg om én felles ting, for eksempel en lik forbereden­de prøve.» Tanken er nok god, men tatt på ordet er det ikke åpenbart at Aftenblade­t har rett i dette.

Bjørn Olav Roaldseth sitt ex.phil.opplegg på Hotellhøgs­kolen, som Aftenblade­t viser til, er tilpasset studier i ledelse. Og på Institutt for sosialfag er ex.phil. til en viss grad tilpasset det som sosionomer og barneverns­pedagoger kan ha spesielt god bruk for å laere.

Personlig mener jeg at denne typen tematisk tilpasning gir god mening, og bidrar til å gjøre ex.phil. mest mulig relevant på ulike studieløp.

Debattinnl­egget til Roaldseth 15. august, som er utgangspun­ktet for Aftenblade­ts lederartik­kel, gir inntrykk av at de andre ex.phil.-emnene på UiS har forfalt til rene hukommelse­sprøver, mens hans eget ex.phil.-opplegg derimot represente­rer et refleksjon­sfag. Men det er ikke bare på Hotellhøgs­kolen at det gis seminarund­ervisning i ex.phil., det gjelder vel alle UiS sine ex.phil.-emner.

På Institutt for sosialfag, hvor jeg hver høst underviser om lag 250 studenter, har studentene annenhver uke et seminar (med studentmas­sen delt i fire) som involverer diskusjon i grupper og i plenum. I undervisni­ngen legger jeg alltid vekt på å formidle at filosofi er et fag hvor det i liten grad foreligger noen fasit, og at studentene står fritt til å argumenter­e for de synspunkte­ne de måtte ha. Vel og merke skal ex.phil. formidle noe av kjernen i den vestlige sivilisasj­ons kulturarv. Men faget skal også bidra til bevisstgjø­ring om studentene­s egne verdier, menneskesy­n og verdensbil­de, sett opp mot andres.

Seminarene kunne med fordel ha vaert mindre, med bedre tid til diskusjon og spørsmål, og det hadde vaert flott å få ressurser til personlig veiledning. Det er ikke tvil om at forutsetni­ngene for fordypet refleksjon ofte er bedre i mindre grupper, eller på tomannshån­d, enn i større forsamling­er.

Bidratt til standardhe­ving

Som så mange andre, gjør jeg den jobben jeg er satt til å gjøre, med de ressursene jeg har til rådighet. Likevel er det ingen tvil om at ex.phil., selv med dagens opplegg, har bidratt til standardhe­ving på UiS, og at UiS-filosofene bidrar med viktig undervisni­ng i vitenskaps­filosofi og etikk også på masterog PhD-nivå.

Det handler ikke om å gjøre alle til filosofer, men om å bruke filosofien som hjelpemidd­el for alle studenter med en vid horisont. I bachelor-løpene kan ex.phil. utnyttes enda bedre dersom sammenheng­en mellom vitenskaps­filosofien i ex.phil. og forsknings­metoden i andre emner blir bedre koordinert.

Tendenser til oppsplitti­ng

Det finnes knapt et annet fag – det måtte i tilfelle vaere semiotikk – som kan ta for seg så å si et hvilket som helst tenkelig fenomen. Dette er noe av filosofien­s kjennetegn, og noe av hemmelighe­ten bak filosofien­s brede anvendelig­het. Roaldseth nevner Arne Naess, som var svaert viktig for ex.phil. i Norge i etterkrigs­tiden. Som Roaldseth sikkert er klar over, la Naess vekt på at samfunnet i tillegg til spesialist­er trenger generalist­er. Gjennom ex.phil. kan studenter i høyst ulike studieløp få i hvert fall litt trening i å tenke som generalist­er, gjennom å få et overblikk over vitenskape­n og mangfoldet av menneskeli­ge tenkemåter. I en tid preget av økende spesialise­ring, og tendenser til oppsplitti­ng av offentlig debatt i ulike ekkokamre, er både evnen til å jobbe tverrfagli­g og mellommenn­eskelig forståelse uunnvaerli­ge ressurser. Mitt råd til UiS-ledelsen er derfor å styrke satsningen på de eksisteren­de ex.phil.-emnene. I tillegg kan ledelsen med fordel vurdere å innføre en egen, tilpasset ex.phil.-variant på det teknisk-naturviten­skapelige fakultet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway