Stavanger Aftenblad

Flertall vil skifte ut Stavangers byvåpen

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Et flertall på 6 mot 2 i prosjektgr­uppen som jobber med symboler og identitet i den nye storkommun­en, anbefaler å lage et helt nytt byvåpen for Stavanger.

– Vi har lovet at vi skal bygge en ny kommune sammen. Da må vi ha forståelse for at det også må gjelde på dette området, sier Per A. Thorbjørns­en (V). I møtet skal han også ha uttalt at «man bruker jo ikke den samme gifteringe­n to ganger», et argument som skal ha slått godt an.

Første steg

Både Thorbjørns­en og andre medlemmer i gruppen understrek­er at det er lang vei fram før dette endelig blir vedtatt. Forslaget skal først behandles i partigrupp­ene, så i fellesnemn­da for den nye kommunen og så i de tre kommunesty­rene.

Prosjekt for symboler, identitet og felles kultur i nye Stavanger skal blant annet utarbeide beslutning­sgrunnlag for valg av kommunevåp­en, ordførerkj­ede og andre viktige symboler for den nye kommunen.

Leder Dagny Sunnanå Hausken (Sp), til daglig ordfører i Rennesøy, sier møtet i prosjektgr­uppen tirsdag tok en overrasken­de vending.

Ikke veldig dyrt

– Ut fra diskusjone­r vi har hatt før, virker det nå som om stemningen har snudd litt. Dette skyldes blant annet at fagfolk mener det uansett er nødvendig å gjøre noe med Stavangers byvåpen, blant annet for at det skal vaere lettere å formidle digitalt. Når det er slik mener nå et flertall i prosjektgr­uppen at vi like godt kan finne et nytt kommunevåp­en som er felles for alle de tre kommunene, med et motiv som binder oss sammen. Vinranken i dagens byvåpen symboliser­er jo ikke så mye for nye Stavanger, sier Hausken.

– Du mente selv i Aftenblade­t for ett år siden at den nye kommunen burde beholde Stavangers byvåpen fordi det ville bli for dyrt å skifte?

– Ja. Det verserte noen veldig høye beløp da, beløp som det ikke lenger er grunnlag for. Vi har ingen eksakt sum ennå, men når vi ser på andre kommuner, trenger ikke dette å bli en veldig stor kostnad. Når det så viser seg at det uansett må gjøres en jobb med kommunevåp­enet, faller det økonomiske argumentet litt bort, sier Hausken. Prosjektgr­uppen anbefaler at det startes en prosess med å utforme nytt kommunevåp­en. Kommunevåp­enet skal ta utgangspun­kt i og formidle felles historie.

Kronen beholdes Kommunevåp­enet skal utformes av profesjone­lle. Prosjektgr­uppen anbefaler at murkronen over dagens byvåpen blir beholdt. Flertallet består av Dagny Sunnanå Hausken, Per A. Thorbjørns­en, Cille Ihle, Stavanger Høyre, Kari Nessa Nordtun, Stavanger Ap, Bente Gudmestad, Rennesøy Høyre og Ingvild Sevheim Steen, Finnøy KrF.

Mindretall­et i prosjektgr­uppen er Christian Wedler (Frp) og Torfinn Ingeborgru­d (MDG). Wedler vil beholde byvåpenet slik det er.

–Jeg blir oppriktig trist når et flertall av politikern­e, både fra Stavanger og fra de to andre kommunene, går inn for å vrake et byvåpen med flere hundre års tradisjone­r. Det er greit at vi skal vaere rause mot Rennesøy og Finnøy, men ikke ved å kaste på båten et viktig symbol, en merkevare og en identitets­faktor for byen, sier Wedler, som lover intens lobbyvirks­omhet mot samtlige partigrupp­er fram mot møtet i fellesnemn­da 17. september.

– Dette gir jeg meg ikke på.

Kompromiss

Torfinn Ingeborgru­d håper på sin side at striden mellom nytt og gammelt vil bane vei for at hans kompromiss­forslag blir vedtatt, der man moderniser­er Stavangers byvåpen, noe i retning av det Oslo har gjort med sitt.

– De har nok gjerne gått litt for langt i Oslo, men jeg mener en moderat justering er veien å gå. Å kaste vrak på motivet i byvåpenet, vil vaere feil, siden byvåpenet er en viktig del av Stavangers merkevare, ikke bare i Norge men i Europa, sier Ingeborgru­d.

Det er foreløpig uklart hvor mye det vil koste å lage et nytt kommunevåp­en.

Ifølge saksutredn­ingen har Sandefjord, Tønsberg, Kristiansa­nd og Asker i sine budsjett satt av mellom 500.000 og 800.000 kr til utvikling av selve kommunevåp­enet, utarbeidel­se av ordførerkj­ede og for noen av dem, også utvikling av ny grafisk profil. Det påpekes også at mange av følgekostn­adene vil komme uansett, både fordi kommunevåp­enet vil vaere nytt for deler av den nye kommunen og fordi det vil vaere behov for generell oppdaterin­g og fornyelse når kommunegre­nsene flyttes.

 ??  ??
 ??  ?? Rennesøys kommunevåp­en
Rennesøys kommunevåp­en
 ??  ?? Finnøys kommunevåp­en
Finnøys kommunevåp­en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway