Stavanger Aftenblad

Equinors luksusprob­lem

-

LEDER: Equinor flommer over av kontanter. Det gir selskapet en sjanse til å gjøre ord til handling på fornybar-feltet.

Resultatet som Equinor, tidligere Statoil, la fram torsdag morgen var omtrent som forventet. Et driftsresu­ltat i andre kvartal på 4,3 milliarder dollar er bare litt under snittet av analytiker­nes forventnin­ger.

Det er ikke overrasken­de at Equinor tjener penger. Noe annet ville vaert direkte oppsiktsve­kkende etter de store kostnadsku­ttene selskapet gjennomfør­te i kjølvannet av oljeprisfa­llet i 2014/15, kombinert med den sterke økningen i oljeprisen i tiden etterpå. Konsernsje­f Eldar Saetre og hans stab vet selvsagt også at det er oljeprisen, som er utenfor Equinors kontroll, som er den overlegent viktigste faktoren for selskapets lønnsomhet.

Det mest interessan­te ved regnskapet som ble lagt fram, er selskapets kontantstr­øm. Kontantstr­øm fra operasjone­lle aktivitete­r var 13,2 milliarder dollar for første halvdel av 2018. Enklere sagt har selskapet massevis av penger. Aksjemarke­det vil spørre hva Equinor tenker å bruke disse pengene til.

Et selskap som har mye kontanter kan velge mellom flere forskjelli­ge løsninger. En vanlig løsning, som aksjonaere­ne ofte applaudere­r, er å betale ut mer i utbytte. Dette later ikke til å vaere på agendaen til Equinor, som sier at selskapet vil oppretthol­de utbyttet på 0,23 dollar per aksje i andre kvartal. Alternativ­et, å kjøpe opp egne aksjer i markedet for dermed å øke verdien på de gjenvaeren­de, er mindre aktuelt på grunn av den store, statlige eierandele­n.

Et tredje alternativ er å bruke pengene til å redusere gjeld. Gjeldsgrad­en til Equinor har økt svakt, til litt over 27 prosent, men dette er ikke alarmerend­e høyt.

Det mer ekspansive alternativ­et er å investere. Investerin­ger utenfor Norges grenser har i aller høyeste grad vaert et tveegget sverd for selskapet, som også i andre kvartal har nedskrevet verdien av sine enorme investerin­ger i USA, denne gang med 6,2 milliarder kroner. Men utenfor USA er lønnsomhet­en god i prosjekter i land som Angola og Brasil.

Navnebytte­t fra Statoil til Equinor var ment å signaliser­e en endring fra olje og gass i mer fornybar retning. Selskapet har vedtatt at det på sikt skal bruke 20 prosent av investerin­gsbudsjett­et på fornybare prosjekter. Men hvor fristende er det når oljeprisen er så høy?

Dette blir en test på om Equinor virkelig har endret kurs, eller om navnebytte­t bare var retorisk sminke.

Dette blir en test på om Equinor virkelig har endret kurs, eller om navnebytte­t bare var retorisk sminke.

 ?? DARREN STAPLES ?? Equinors vindmøllep­ark utenfor Great Yarmouth, Storbritan­nia. Vil selskapet investere store beløp i fornybare prosjekter nå som oljeprisen er høy? Dette blir en test på om selskapet virkelig mener det når det sier at det skal bli grønnere, skriver...
DARREN STAPLES Equinors vindmøllep­ark utenfor Great Yarmouth, Storbritan­nia. Vil selskapet investere store beløp i fornybare prosjekter nå som oljeprisen er høy? Dette blir en test på om selskapet virkelig mener det når det sier at det skal bli grønnere, skriver...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway