Stavanger Aftenblad

Kunnskap om egen økonomi bør ikke vaere en luksusvare

- Trine Stangeland Adm. direktør, Sandnes Sparebank

PERSONLIG ØKONOMI: Økt kunnskap må til for å unngå «luksusfell­en». Det på tide å prioritere personlig økonomi som eget fag i skolen.

I takt med økt optimisme i norsk økonomi, har antall forbrukslå­n som går til inkasso økt de to siste årene. Forleden uke kom Finanstils­ynet med rapporten som viser at vi nordmenn nå har svimlende 100 milliarder i forbrukslå­n. Det uroer oss at det er flest unge voksne som får betalingsp­roblemer.

Forbrukslå­n og kredittkor­t gjør at forbruket kan overstige inntektene i en periode. Det er forlokkend­e å kjøpe det man har lyst på med en gang, men lånte penger skal betales tilbake en gang. Det ser bare ikke ut som kunnskap om egen økonomi er like godt fordelt som tilbud om forbrukslå­n.

Mange unge har problemer

I møte med våre kunder erfarer vi stor variasjon i kunnskap om egen økonomi i alle livsfaser. Det er ikke alle unge voksne som har laert nok om å styre egen økonomi før de flytter hjemmefra.

Fersk statistikk fra inkassosel­skapet Lindorff viser at vi må ta problemet på alvor. I første kvartal i år slet 58.359 personer mellom 25–30 år med regningene, en økning på 3,8 prosent mot samme kvartal i 2017. Veksten i betalingsa­nmerkninge­r er fortsatt størst i oljefylken­e. Av alle forbrukslå­n, som går til inkasso, utgjør unge voksne rundt 18 prosent av de med mislighold­te forbrukslå­n.

Utålmodigh­et driver forbruk

Det dagens unge voksne kan om personlig økonomi er ofte laert hjemme. De fleste vet at det er lurt å spare til ting de ønsker seg og til uventede utgifter, men blir mobilen ødelagt er det vanskelig å vente noen måneder til en har spart nok til å kjøpe en ny.

Vi ser flere årsaker til at kompetanse­n om personlig økonomi varierer. Noen foreldre er lite opptatt av penger og økonomi. Andre foreldre ønsker ikke at barn og unge skal bli for opptatt av penger og økonomi, og snakker lite om dette hjemme. Vi ser også at noen familier har god økonomi og foreldrene glemmer at poden ikke nødvendigv­is har det samme når han/hun starter voksenlive­t. Noen foreldre gjør også barna en bjørnetjen­este ved alltid å ordne opp slik at de unge ikke laerer selv å ta ansvar.

Tett kunnskapsg­apet

I dag er personlig økonomi ikke et eget fag i skolen. Riktig nok er det et kapittel i grunnskole­n her og der, men ikke nok til å utjevne forskjelle­ne på hva en laerer om økonomi hjemme. Disse skjevheten­e kan utjevnes ved å laere mer om det i skolen.

Det handler om at flest mulig bør stå bedre rustet til å forstå hva det betyr å bruke kredittkor­t og ta opp forbruksgj­eld. Er renten 10, 18 eller 23 prosent? Hvor lang tid det går fra en låner penger til en tilbakebet­aler beløpet, har stor betydning. Det er ikke en luksus å forstå rentes-rentes effekten, det bør vaere en del av grunnoppla­eringen.

Banken jobber hver dag for å løfte kompetanse­n om egen økonomi i møte med kundene. Vi er glade for å bidra, men ser at det ikke tilstrekke­lig. Norge trenger å gjøre mer for å heve denne grunnlegge­nde livskunnsk­apen slik at flere blir bedre rustet til å tre inn i voksenlive­t.

Økt kunnskap må til for å unngå «luksusfell­en». Det på tide å prioritere personlig økonomi som eget fag i skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway