Stavanger Aftenblad

Ingen plan for å gjenforene internerte barn med foreldrene

-

MCALLEN: President Donald Trumps administra­sjon har ingen plan for hvordan barn og foreldre som er skilt med tvang på grensa til Mexico, skal gjenforene­s.

Trump har fått massiv kritikk, også fra eget parti, for sin nye praksis med å ta barna fra foreldre som anklages for å ha tatt seg ulovlig over grensa fra Mexico.

Minst 2.700 barn er skilt fra foreldre og foresatte på denne måten siden oktober i fjor, for deretter å bli plassert i internerin­gsleirer. Over 100 av dem er under fire år gamle.

Myndighete­ne innrømmer nå at det ikke foreligger noen planer for hva man skal gjøre med disse barna, eller hvordan de skal kunne gjenforene­s med foreldrene de er skilt fra.

– Denne politikken er relativt ny, medgir statssekre­taer Steven Wagner i det amerikansk­e helsedepar­tementet.

Mens de voksnes skjebne blir avgjort i rettssalen, er det høyst uklart hva som skal skje med barna.

– Vi samler fortsatt erfaringer, sier Wagner.

Forsøker å hjelpe

Problemene er mange, påpeker menneskere­ttsadvokat­er som forsøker å hjelpe familiene som er splittet. Efren Olivares og hans team av advokater i Texas Civil Rights Project samler informasjo­n fra dem som – iført håndjern – blir framstilt for varefengsl­ing i Rio Grande.

Navn, fødselsdat­oer og beskrivels­er av barn som er tatt med tvang fra foreldre og foresatte, blir nøye notert ned i håp om at dette skal gjøre gjenforeni­ng enklere.

Flere av dem som framstille­s for varetektsf­engsling, anklaget for å ha tatt seg ulovlig over grensa, er imidlertid analfabete­r og kan knapt nok stave navnet på barna som ble tatt fra dem, forteller Olivares.

Når de sier seg skyldige i anklagen om å ha krysset grensa ulovlig, blir de enten sendt i fengsel eller lukket mottak, der det er langt vanskelige­re å få tilgang til dem.

Fulle mottak

Olivares har til nå dokumenter­t over 300 tilfeller hvor barn er tatt med tvang fra foreldre eller andre foresatte på grensa.

Den siste tiden har USA strammet inn praksisen, og bare i løpet av de siste seks ukene har over 2.300 barn lidd denne skjebnen. Barna settes først i internerin­gsleirer som blir drevet av Homeland Security, før de overføres til et av de over 100 mottakene for mindreårig­e som er opprettet i 17 av USAs delstater.

De fleste av de over 10.000 barna som nå sitter i slike mottak, har ankommet USA alene og venter på tillatelse til å bo sammen med familiemed­lemmer som alt har fått opphold.

Opprørte

Barna som blir revet ut av armene til foreldre som ankommer fra Mexico, er derimot i en helt annen situasjon, sier Lee Gelernt i American Civil Liberties Union.

– De bør bare gi disse barna tilbake til foreldrene, dette er ikke vanskelig, sier han.

Internerin­gen av barn har opprørt mange i USA, noe ministeren for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, fikk merke da hun spiste på restaurant i Washington tirsdag kveld.

Midt undermidda­gen brøt demonstran­ter inn og ropte «skam deg» til Nielsen, som har markert seg som en ivrig forsvarer av den nye praksisen.

– Hvordan kan du sitte her og nyte en mexicansk middag, samtidig som du deporterer og fengsler titusenvis av mennesker som kommer for å søke asyl i USA, ropte en av aktivisten­e.

– Ren tortur

USAs fire tidligere førstedame­r, Amnesty Internatio­nal, FNs høykommiss­aer for flyktninge­r, FNs barnefond og ledende demokrater har også gått hardt ut mot praksisen, som stemples som «umoralsk», «skammelig», «hjerteskja­erende», «mishandlin­g» og «ren tortur».

Et lydopptak fra et av internerin­gssentrene, gjengitt av nettavisen ProPublica , har også opprørt mange.

I opptaket høres desperat gråt fra rundt ti mellomamer­ikanske barn som ble skilt med tvang fra foreldrene sine ved grensa i forrige uke.

Flere av barna gråter så kraftig at de hiver etter pusten og roper gang på gang «mami» og «papa».

– Vel, vel, vi har litt av et orkester her. Alt vi mangler, er en dirigent, ler en av grensevakt­ene som kan høres i opptaket. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway