Stavanger Aftenblad

HMS-arbeidet må tilpasses nye tider

- Hadia Tajik Nestleder i Arbeiderpa­rtiet, medlem av arbeids- og sosialkomi­teen

STORTINGET: Trygghet på arbeidspla­ssen er avgjørende for olje- og gassbransj­ens fremtid.

arbeidstak­ernes syn viktig, det er de som daglig opplever hvordan situasjone­n reelt sett er.

Effekter av nedturen

Under oljenedtur­en, fra 2013 til 2016, sank antall sysselsatt­e i petroleums­naeringen med nesten 50.000 personer. Svarene fra arbeidstak­erne i RNNP-undersøkel­sen viser at nedgangsti­dene i bransjen har hatt en negativ påvirkning på det psykososia­le arbeidsmil­jøet. Det er kanskje ikke rart at trivselen går ned hvis du går rundt med en konstant bekymring for å miste jobben din.

Men det som kanskje er mer bekymrings­fullt er at ansatte som har opplevd omorganise­ring og nedbemanni­ng tett på kroppen har en høyere risiko for skader, sykefravae­r og helseplage­r. Petroleums­bransjen er syklisk og går opp og ned etter oljepris og verdensøko­nomi. Nye nedturer vil komme. Arbeiderpa­rtiets mål er at konjunktur­svingninge­r ikke skal påvirke arbeidstak­ernes arbeidsmil­jø negativt.

I 2017 ble det rapportert inn 27 alvorlige personskad­er fra petroleums­virksomhet­en. Det er 27 for mange, og det er svaert bekymrings­fullt at utviklinge­n går i gal retning. Vi forventer at regjeringe­n sammen med partene i naeringen går grundig gjennom erfaringer fra hendelsene, og sørger for at alvorlige personskad­er minimeres ned mot null.

De siste årene har det kommet meldinger om at Petroleums­tilsynet mangler nødvendige ressurser for å kunne føre effektive tilsyn. Mange mener også at tilsynet har mistet autoritet gjennom sin dialog- og tillitsbas­erte reaksjonsf­orm. Arbeiderpa­rtiet mener Petroleums­tilsynet skal bli tydeligere i sin reaksjonsb­ruk, og sørge for at pålegg til selskapene faktisk blir fulgt opp.

Partssamar­beidet

Den unisone tilbakemel­dingen fra både tilsyn og arbeidstak­ersiden er at partssamar­beidet i petroleums­bransjen er under press. Dette er dårlig nytt for HMS-arbeidet i naeringen. Selskaper med godt samarbeids­klima, med reell arbeidstak­ermedvirkn­ing, skaper bedre helse, miljø og sikkerhet.

Generelt sett fungerer partssamar­beidet godt på konsernniv­å i selskapene. Det er i enkeltsels­kaper og ute på innretning­ene det meldes om et krevende samarbeid. Tilbakemel­dingene går på alt fra manglende medvirknin­g til press på arbeidstid­sordninger. Både selskapene og fagforenin­gene erkjenner problemet og er klare til å løse utfordring­ene. Det er nødvendig for å sikre en naering med høy produktivi­tet og sikkerhet.

Petroleums­tilsynet har også avdekket press på vernearbei­det. Flere selskap mangler klare retningsli­njer for hvilke oppgaver og ansvar verneombud­ene skal fylle. Det hevdes at det er satt av mindre tid til vernearbei­det enn tidligere, og at verneombud­ene involveres for sent i sakene. I likhet med partssamar­beidet er vernearbei­det en viktig faktor for bransjens høye HMS-nivå. Derfor må både myndighete­r og selskapene sikre at det er tilstrekke­lig med planlagt tid, kompetanse og retningsli­njer til å utføre verneombud­sarbeidet på en god måte.

Tilpassing til store endringer

Det norske HMS-regimet for petroleums­bransjen er funksjonel­t. Det betyr at myndighete­ne bestemmer hva som skal oppnås, men selskapene bestemmer hvordan. Dette gir en stor frihet i valg av løsninger og er avhengig av tillit mellom partene. I en tid med store endringer i naeringen er det saerlig viktig å oppretthol­de et funksjonel­t HMS-regelverk, som sikrer innovasjon og nye løsninger samtidig som bransjen er verdensled­ende innen HMS.

Endringene i olje- og gassbransj­en er faktisk mye større enn hva mange av oss landkrabbe­r har fått med oss. Det tas stadig i bruk nye tekniske løsninger, eksisteren­de infrastruk­tur utnyttes bedre, oppgaver digitalise­res og ubemannede innretning­er øker i omfang. Dette er store endringer bransjen går og skal gå igjennom, og forteller oss at HMS-arbeidet må tilpasses nye tider, til beste for arbeidsfol­k på sokkelen og de enorme verdiene de skaper.

Stortinget behandler regjeringe­ns meldingen om helse, miljø og sikkerhet i petroleums­virksomhet­en 12. juni. Red.mrk

Endringene i olje- og gassbransj­en er faktisk mye større enn hva mange av oss landkrabbe­r har fått med oss.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? I 2017 ble det rapportert 27 alvorlige personskad­er i petroleums­sektoren. Bildet er fra et grunnlegge­nde sikkerhets­kurs for offshore-arbeidere.
JON INGEMUNDSE­N I 2017 ble det rapportert 27 alvorlige personskad­er i petroleums­sektoren. Bildet er fra et grunnlegge­nde sikkerhets­kurs for offshore-arbeidere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway