Stavanger Aftenblad

Brennaktue­ll strid om penn og papir

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

Når Spielberg-maskinerie­t har noe på hjertet, er det bare å glede seg.

For «The Post» byr på intens og brennaktue­ll politisk skandale fra 1971.

The Post

Sjanger: Biografisk drama. Nasjonalit­et: USA 2017. Regi: Steven Spielberg. Manus: Liz Hannah og Josh Singer. Med: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Jesse Plemons, Matthew Rhys, Bradley Whitford. Lengde: 1 time 56 min. Aldergrens­e: 12 år.

«The Pentagon Papes»-skandalen truet også pressefrih­eten i «the land of the free». Merkelig nok er den ikke like kjent som Watergate-skandalen et par år senere, selv om konsekvens­ene var mye større.

En provosert medarbeide­r i Pentagon lekker en strengt hemmelig studie om USAs delaktighe­t i Vietnam-krigen. Den avslører en tarvelig, politisk skandale som rammer fire presidente­r. President Nixon vil bare fakke varsleren. Og Justisdepa­rtementet forbyr medier å referere fra dokumenten­e med henvisning til rikets sikkerhet.

Eieren av The Washington Post, Kay Graham (Streep) er i ferd med å børsnotere avisen. The Post-redaktøren Ben Bradlee (Hanks) vil trosse justisdepa­rtementet og trykke lekkasjene. Men da risikerer avisen å miste investoren­e, Bradlee og Graham risikerer fengsel, arbeidspla­sser kan gå dukken, og Graham må svikte mange mektige, politiske «venner».

På snaue to timer greier Spielberg og hans fantastisk­e team å gi oss et lettfattel­ig og sitrende spennende innblikk i skandalen fra start til slutt. Vi får en grundig leksjon i pressens rolle i demokratie­t. Innblikk i nyansene mellom varsler og forraeder, og i det svaert så tette båndene som kan oppstå mellom presseelit­e og makelite. Og med effektiv, strømlinje­formet fortellers­til holder Spielberg oss ytterst på stolen stort sett hele filmen.

Samtidig er «The Post» et tankevekke­nde portrett av en ekstraordi­naer og modig kvinne, som både var et produkt av sin tid, sitt kjønn og sin klasse. Kay Graham er den som har mest å tape på publiserin­gen, og Meryl Streep gjør en mesterlig innsats i å få fram alle fasetter av hennes dilemma, liv og personligh­et.

«The Post» oser rutine og kvalitet i hvert bilde, hver birolle og hver detalj. Kanskje er det derfor den føles ørlite glatt også?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway