Stavanger Aftenblad

– Helt greit at Utøyafilme­n kommer nå

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

FILM: Sju år etter terrorangr­epet 22. juli kommer den første spillefilm­en. Flere overlevend­e håper den kan bidra til å flytte fokuset tilbake til ofrene.

I 2017 ble det kjent at Erik Poppe skulle lage film om terrorangr­epet 22. juli. Han er ikke den eneste. I løpet av 2018 og 2019 kommer det til sammen tre filmer om den fatale julidagen i 2011.

I Poppes film følger vi 18 år gamle Kaja (Andrea Berntzen), og hennes kamp for å overleve, samtidig som hun leter etter lillesøste­ren som hun skilles fra under angrepet.

Filmen er basert på vitnebeskr­ivelser og fakta, men karakterer og enkeltoppl­evelser er oppdiktet.

Sterke reaksjoner

Mange har reagert på de kommende filmene. Deriblant AUFleder Mani Hussaini som nylig uttalte til TV2 at det for mange oppleves som for tidlig.

For lederen i støttegrup­pen for 22. juli i Rogaland, Eirik Mortensen, er det greit at filmene kommer nå, men han poengterer at alle reagerer forskjelli­g.

– Noen har vaert klar lenge, mens andre ikke vil vaere det om 15 år. Personlig har jeg forståelse for at det kommer en film, og jeg synes det er helt greit at den kommer nå, sier Mortensen. Han tror en filmatiser­ing av terrorangr­epet ville kommet før eller siden.

– Jeg tror man må prøve å akseptere at det er blitt en film, og gjøre det beste ut av det.

– Fin tanke

I etterkant av 22. juli fikk gjerningsm­annen, rettsaken og plassering av nasjonale minnesmerk­er mye oppmerksom­het. Mortensen mener det er bra at filmen kan bidra til å flytte fokuset tilbake til ofrene.

– Jeg tror ikke man kommer utenom gjerningsm­annen, for det var en mann som gjorde noe grusomt den dagen. Men at fokuset kan vaere på samholdet Norge hadde i ettertid og på ofrene og deres pårørende, det synes jeg er en veldig fin tanke.

Egne visninger

Den nasjonale støttegrup­pen har i samarbeid med Poppes produksjon­sselskap Paradox, Røde Kors og Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress arrangert egne visninger for alle ofre, etterlatte og pårørende.

– Det var nettopp en filmvisnin­g i Haugesund, og da var det 40 personer som kom for å se, forteller Mortensen. Selv er han usikker på om det er rett for ham å se filmen.

– Akkurat nå er jeg ikke klar for å se den. Jeg gikk mange runder med meg selv i forkant av visningen, men bestemte meg for ikke å se den.

Til Berlin

Filmen som har norgesprem­iere 9. mars, skal først til filmfestiv­alen i Berlin 19. februar. Der er den tatt ut til festivalen­s hovedprogr­am.

- Å delta i konkurrans­eprogramme­t i Berlin og Cannes er blant de høyeste utmerkelse­r noen film kan få, uansett hvor den kommer fra, sier Stine Helgeland, avdelingsd­irektør ved Norsk Filminstit­utt, i en pressemeld­ing om uttaket til festivalen.

 ?? FILMWEB.NO ?? Andrea Berntzen spiller Kaja i «Utøya 22. juli». Filmen følger hennes kamp for å overleve - minutt for minutt.
FILMWEB.NO Andrea Berntzen spiller Kaja i «Utøya 22. juli». Filmen følger hennes kamp for å overleve - minutt for minutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway