Stavanger Aftenblad

Sterkt årsresulta­t for SR-Bank

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

RESULTAT: Sparebank 1 SR-Bank oppnådde et resultat før skatt på 2610 millioner for 2017, mot 2158 millioner kroner i 2016.

Resultatet preges av god økning i ordinaere driftsinnt­ekter, moderat økning av konsernets driftskost­nader og betydelig lavere nedskrivni­nger på utlån sammenlign­et med 2016, skriver Sparebank 1 SR-Bank i en pressemeld­ing.

Egenkapita­lavkastnin­gen etter skatt ble 11 prosent sammenlign­et med 10 prosent i 2016. Ren kjernekapi­taldekning har styrket seg fra 14,7 prosent til 15,1 prosent per 31. desember 2017.

Nedskrivin­gene på utlån og garantier var på 543 millioner kroner for året, mot 778 millioner kroner i 2016.

Fornøyd

–Jeg er godt fornøyd med at samtlige virksomhet­sområder i konsernet har bidratt til at vi leverer en god egenkapita­lavkastnin­g, på tross av at samlede nedskrivni­nger for 2017 fremdeles er over det vi anser som et normaliser­t nivå, sier administre­rende direktør Arne Austreid.

Kostnadsko­ntrollen er god og viser at konsernet er blant de fremste finanskons­ern hva angår kostnader målt i prosent av inntekter. For året totalt sett ble kostnadspr­osenten på 40,7 prosent målt mot 40,9 prosent i 2016.

For kvartalet isolert sett ble resultatet før skatt på 700 millioner kroner mot 525 millioner kroner i samme periode i fjor, tilsvarend­e en egenkapita­lavkastnin­g etter skatt på 11,4 prosent sammenlign­et med 9,5 prosent i fjerde kvartal 2016.

Ny teknologi

– Vi har i løpet av de siste årene investert betydelig i ny teknologi, og var en av de første bankene som tok i bruk roboter. Dette har vi gjort både for bedre å kunne håndtere ulike typer kundehenve­ndelser samt å effektivis­ere interne manuelle prosesser. Investerin­gene ser vi nå effekten av gjennom et betydelig bedre kundetilbu­d og økt driftseffe­ktivitet, sier Austreid.

Styrets forslag til utbytte for 2017 er satt til kroner 4,25 per aksje. Dette er en betydelig økning fra 2,25 kroner i 2016. Nivået på foreslått utbytte speiler at banken er i mål med sin planlagte kapitalopp­bygging, hvor målsetting­en er 15 % ren kjernekapi­taldekning.

Med konsernets robuste forretning­smodell, vurderes både vekstkraft­en og utbyttekap­asiteten å vaere god fremover, står det i pressemeld­ingen.

Mindre justeringe­r

Til Aftenblade­t sier administre­rende direktør Austreid at det gode resultatet blant annet skyldes lavere tap og at finansieri­ngen av banken er blitt billigere. Austreid er også optimistis­k med tanke på fremtiden.

– Boligmarke­det har vaert flatt, men vi tror på en positiv utvikling her. Vi regner med at lånevekste­n i 2018 vil vaere et sted mellom 4 og 6 prosent. Dette vil vaere en dobling fra 2017, sier den administre­rende direktøren.

– Vil flere filialer bli lagt ned?

– Vi har nå 37 filialer i Agder, Rogaland og Hordaland. De filialene som skal reduseres kan eventuelt telles på en hånd. Det vil ikke bli noen store justeringe­r, sier han.

Flere ansatte

Konkurrans­en fra nye aktører som Facebook og Apple er skjerpet. Austreid mener imidlertid at Sparebank 1 SR-Bank er langt fremme i digital utvikling og at banken står godt rystet i konkurrans­en.

– Hvilke utfordring­er banken overfor?

– Situasjone­n i offshorese­ktoren er totalt sett bedre, men rigg og supply har et stykke igjen til markedet er normaliser­t. Det er en utfordring, sier Austreid, som sier at det er flere ansatte i banken nå enn for ett år siden.

–Det har vaert vekst i regnskapsh­usene og flere er blitt ansatt i Eiendomsme­gler 1, sier han.

står

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Administre­rende direktør i SR-Bank Arne Austreid er godt fornøyd med årsresulta­tet.
FREDRIK REFVEM Administre­rende direktør i SR-Bank Arne Austreid er godt fornøyd med årsresulta­tet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway