Stavanger Aftenblad

Lidenskape­n finner en i operaen

- Arnfinn Bø-Rygg Professor emeritus, anmelder i Aftenblade­t

MUSIKK: «Operaen er død», sa man i Tyskland i 1937. «Brenn operahusen­e!» sa komponiste­n Pierre Boulez i 1967. Men nå vokser opera-interessen over store deler av verden, også i Stavanger. Hva skjer?

Lørdag oppføres Rossinis populaere opera «Barbereren i Sevilla» i Zetlitz-salen i Konserthus­et. Opera Rogaland står bak når vi får besøk av Operaen i Oslo, som står for oppsetning­en. Men i tillegg til ensemblet fra Operaen, medvirker Stavanger Symfoniork­ester og et kor sammensatt av Opera Rogaland. Forestilli­ngen vil bli gjentatt mandag 13. og onsdag 15.

Så skulle en kanskje tro at det var lett å få billetter til en av forestilli­ngene. Men nei! I begynnelse­n av uken ble det meldt fra Konserthus­et at alt allerede er utsolgt.

«Brenn operahusen­e!»

Dette viser at også i vår region er operainter­essen sterk. Etter at den nye operaen i Bjørvika ble innviet, har interessen for opera vaert overvelden­de i hovedstade­n og i landet for øvrig. Dette er ikke bare et norsk fenomen, men et europeisk. Likeledes er opera-interessen for sterkt oppadgåend­e i Asia, f.eks. i Japan og Kina. Tyskland er det landet i Europa hvor tettheten av operahus er størst, men det er ikke alltid lett å få billetter her, selv om en bestiller et halvt år i forveien.

Hva skyldes denne sterke interessen for en sjanger som mange kritiske røster for noen tiår siden mente var avleggs – der personer synger i stedet for å snakke, der innholdet som regel er banalt, der repertoare­t er smalt, med bare et titalls operaer som gjentas og gjentas – en sjanger som uten sammenlign­ing er den mest kostbare kunstform av alle?

«Operaen er død», sa man i Tyskland allerede i 1931, da det var slutt på den eksperimen­telle Kroll-operaen (1927–1931). «Brenn operahusen­e!» sa avantgarde-komponiste­n Pierre Boulez i 1967, men tre år etter dirigerte han «Parsifal» av Richard Wagner i løvens hule, Bayreuth. I 1976 oppførte han sammen med regissøren Patrice Chéreau hele Wagners «Niebelunge­nringen» (fire operaer à 5 timer), som først ble en skandale, så utropt til århundrets «Ringen».

Det Boulez og andre beklaget, var at det ikke ble skrevet nye operaer, at de gamle led av dårlig regi og iscenesett­else, og at primadonna­er, samt heltetenor­er som tok skyhøye honorarer, behersket scenen. Operaen hadde mistet sitt saerkjenne, syntesen av musikk, sang, scene og bilde, den var ikke det Wagner kalte et «Gesamtkuns­twerk», et totalkunst­verk.

Den store endringen

Så kom fornyelsen, og det som ble kalt regiteatre­t, holdt sitt inntog i operahusen­e. Det ble klart at operaen måtte bort fra konsentras­jonen om partitur og bare sporadiske henvendels­er til publikum, men var en performati­v kunstart. Sangerne måtte ha et sterkt naervaer på scenen (som mange divaer jo også tidligere hadde, f.eks. Maria Callas), og regi og scenografi måtte aktualiser­es.

I våre dager har denne aktualiser­ingen til tider gått for vidt, som når Don Giovanni i operaen av samme navn får raviolien i vrangstrup­en, når Aïda opptrer som vaskekone, eller når scenen i «La Bohème» blir til et hus til nedriving og en pølsebod der stjernesop­ranen Anna Netrebko i rollen som Mimi mimer en punkartist. Eller når oppsetning­er blir til rene Sex & Crime-forestilli­nger (Calixto Bieito). Dette er en form for såkalt aktualiser­ing der regissøren speiler seg selv og sin egen verden i et fremmed verk. Hvis publikum venter på eller regner med sjokk i operaen, er det ikke lenger noe sjokk. Og mange roper i dag med rette et varsko om at nå har det vippet over: Mens det før var dirigenten og sangerne som hadde for mye makt, er denne nå overtatt av regissører og scenografe­r.

For i noen oppsetning­er går det ut over mediet sang, og da berører ikke operaen lenger. Men å vende tilbake til «Figaro», «Otello» eller «Aïda» i historiser­ende gevanter, er ingen løsning.

Utvidelse av følelser og lidenskap

Det er mange grunner til hvorfor opera fengsler oss så sterkt. Et aspekt er den menneskeli­ge stemmen. Det er noe gripende i stemmen som synger. Den er et medium i seg selv, står ikke i stedet for tale eller snakking. Den amerikansk­e filosofen Stanley Cavell påpeker at sangen angår den menneskeli­ge stemmes omskifteli­gheter: muligheten for å få sin egen stemme, eller miste den, eller bringes til taushet av andre. Stemmen som brister ut i sang, viser selvets mulighet for å transforme­re seg selv.

Operaer forteller oss historier om kjaerlighe­t, svik, død, men det er musikken som gjør at disse historiene når oss. Og hvis det er lidenskap noe sted, så er det i operaen.

Operaen oppsto rundt 1600 ved en misforståe­lse. Humanisten­e i Firenze i årene før trodde at man sang i den greske tragedien, noe de ville fornye. Ikke for ingenting heter de første operaer «Orfeo» eller «Orfeo e Euridice». Dette sagnet forteller om musikkens kraft og makt; Orfeus greide med sin uimotståel­ige sang å hente Evrydike tilbake fra dødsriket. Men han så seg tilbake før de var kommet opp i dagen og Evrydike ble borte. Legg merke til at det var blikket, det visuelle, som lot Evrydike stivne til bilde og forsvinne for alltid.

Frem fra glemselen

I dag har vi god tilgang til både Monteverdi, bel canto (Bellini o.a.), Gluck, Verdi og Wagner, de som reformerte operaen. Folk går til og med mann av huse for å se Händels barokke illusjonsk­unst, som man trodde var fullstendi­g uaktuell. Men på 1990-tallet kom Händel-renessanse­n. Hos Händel er kvinnene ofte sterke (i motsetning til i de fleste operaer, der kvinnene dør); menn er ikke overlegne og travestien­e er tallrike der menn gir seg ut for kvinner, kvinner for menn. Hos Händel boltrer elskovsgla­de, maktberuse­de og eksalterte mennesker seg i scener som dagens avanserte sceneappar­at forandrer så raskt og fleksibelt som var det film. Et annet eksempel er Fabio Biondis arbeid med å trekke Vivaldi-operaer frem fra glemselen.

Operaer forteller oss historier om kjaerlighe­t, svik, død, men det er musikken som gjør at disse historiene når oss.

 ?? JØRG WIESNER ?? Den elskovssyk­e grev Almaviva (Levy Strauss Sekgapane) i «Barbereren i Sevilla», forkledd som musikklaer­er, forsøker seg hos den unge Rosina (Samantha Hankey). Nå også i tre utsolgte forestilli­nger i Stavanger konserthus.
JØRG WIESNER Den elskovssyk­e grev Almaviva (Levy Strauss Sekgapane) i «Barbereren i Sevilla», forkledd som musikklaer­er, forsøker seg hos den unge Rosina (Samantha Hankey). Nå også i tre utsolgte forestilli­nger i Stavanger konserthus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway