Stavanger Aftenblad

Sørstatsfl­agget blir

Sørstatsfl­agget skal fjernes fra parlaments­bygget i Charleston, South Carolina, og Barack Obama går på offensiven mot USAs rasisme.

-

President Barack Obama ble meget upopulær blant fremtreden­de republikan­ske politikere og presidentk­andidater fredag, da han kommentert­e debatten om sørstatsfl­agget gjennom sin talsperson. Sørstatsfl­agget brukes fortsatt, blant annet ved et monument ved siden av parlaments­bygningen i Charleston, South Carolina.

– Presidente­n har tidligere sagt at han mener sørstatsfl­agget hører hjemme på museum, og det er fortsatt hans mening, fortalte presidente­ns talsperson, Eric Schultz.

Senator og presidentk­andidat Lindsay Graham fra South Carolina reagerte omgående.

– Flagget er en del av oss som et folk fra South Carolina, sa han, og republikan­ske presidentk­andidater utenfor delstaten fortalte pressen at lokalpolit­ikerne selv måtte avgjøre saken.

Derfor vakte det stor oppsikt da guvernør Nikki Haley mandag kveld foreslo at flagget blir fjernet fra parlamente­ts område, og at parlamente­t i South Carolina tar en endelig beslutning på et senere tidspunkt.

– Flagget represente­rer ikke vår store stats fremtid, selv om det er en viktig del av vår fortid, sa guvernøren.

Nesten samtidig ga presidente­n et langt radiointer­vju, hvor han med stor åpenhet fortalte om raseproble­mene i USA, etter at ni sorte mennesker ble myrdet i en kirke i Charleston, South Carolina i forrige uke.

– Vi er ikke kurert mot rasisme. Og det gjelder ikke bare at det er uhøflig å bruke ordet «nigger» i offentligh­eten. Det er ikke det som er målestokke­n for om rasismen eksisterer eller ikke, sa Obama i intervjuet.

Obama bruker «N-ordet»

Bruken av ordet «nigger» – et nedlatende og foraktende ord for «neger» eller «sort» som er bannlyst fra bruk i offentligh­eten – vekker stor oppsikt.

– Det viktige er ikke hva presidente­n sa, men hvordan han sa det, skriver Washington Post. En rekke kommentato­rer hefter seg ved at USAs første sorte president nå i stigende grad formulerer seg klart og offensivt etter flere år hvor han bevisst har holdt en lav profil angående rasisme.

Med bruken av det forbudte ordet var presidente­n sikker på at han fikk den fulle oppmerksom­heten om sitt budskap. Obama sa at det i de siste tiårene har skjedd store fremskritt i raseforhol­dene, men

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway