Stavanger Aftenblad

En kvinnes plass

Fattigdom går i arv, hevdes det. Sirkelen brytes kun når kvinnen finner sin rettmessig­e plass: På jobben.

-

Kokken, sjefen, læreren, kirurgen. Når verdens kvinner finner – og tar – sin plass, kan fattigdom bekjempes på en ekstremt effektiv måte.

I fjor var det 201 millioner arbeidsled­ige i verden. I år er det ventet at tre millioner til stiller seg i rekken, ifølge Internatio­nal Labour Organizati­on (ILO). De neste fire årene sitter enda åtte millioner til uten jobb. Dette er i hovedsak unge kvinner, viser tallene som nylig ble gitt ut i rapporten World Employment Social Outlook: Trends 2015.

Jobb gir trygghet

Hva det vil bety for utviklinge­n av et land – familiens ve og vel – og et barns fremtid?

Du kan jo bare tenke deg. Ikke alle har et Nav-kontor som stiller opp når livet blir vanskelig. I de fattigste landene kan arbeid – eller mangelen på det – bety liv eller død. Uansett hvor man bor i verden betyr jobb mat på bordet og en grunn til å stå opp om morgenen. En jobb er trygghet, tilhørighe­t og følelsen av å bety noe for familien. En jobb er selve fremtidsmu­ligheten – både for deg selv og for landet du bor i. Fattigdoms­reduksjon, økonomisk vekst og sosialt samhold kommer ikke ved lediggang.

For et barn vil mor i jobb bety trygghet og stabilitet, men også en tydelig beskjed om at du har valg i livet. Mange mødre har selv vokst opp uten et slikt forbilde fordi fattigdom, stigmatise­ring og «arv» har tvunget dem til det.

Sjansen er stor for at de selv har vært en av mange barn som er trengt inn i et hjørne av tapt skolegang, utrygghet hjemme, få voksne forbilder, mistenkeli­ggjøring og stengte dører. Barndommen ga ikke noen plattform å stå på, og voksenlive­t har manglet muligheter.

Det disse kvinnene – bautaene i familien – kunne trengt mest av alt, er en helt vanlig jobb. For barnas del. Og for landets økonomi sin del. Det er ikke bare menn som kan dra inn penga.

Utdanning og finansieri­ng

Vi i Strømmesti­ftelsen tror mye kan løses ved å gi kvinner tilgang til mikrofinan­s og utdanning. Da får fattige muligheten til å utvikle kunnskap og skape sin egen jobb, slik at de kan skape seg et levebrød.

Mikrofinan­s er effektiv jobbskapin­g. Det handler i hovedsak om sparing, lån og forsikring for fattige mennesker som ikke er velkommen som kunder i vanlige banker. Deltakerne lærer også å lese, skrive og regne, får yrkesopplæ­ring, kursing i rettighete­r og grunnlegge­nde økonomi. Mikrofinan­s er tilgjengel­ig for analfabete­r, enkeltmenn­esker, større grupper og hele landsbyer. Vanlige banker har hovedsakel­ig rike menn som kunder, mens mikrofinan­s gir lån til fattige, og særlig kvinner.

Dette er den mest langsiktig­e og bærekrafti­ge løsningen, tror vi. Alle ønsker å klare seg selv og oppnå noe gjennom egen innsats. De fattige har selv ideene, pågangsmot­et og arbeidskra­ften. Men muligheten­e mangler.

Det er kvinnenes plass som er avgjørende når fattigdom skal bekjempes. Og den plassen er på jobben.

 ?? FOTO: KRISTIAN JACOBSEN ?? «Det disse kvinnene – bautaene i familien – kunne trengt mest av alt, er en helt vanlig jobb.»
FOTO: KRISTIAN JACOBSEN «Det disse kvinnene – bautaene i familien – kunne trengt mest av alt, er en helt vanlig jobb.»
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway