Stavanger Aftenblad

Rett venstre med valgfleske­t

Venstre-politikere­n Anja B. Endresen i Sola nærmer seg toppformen i god tid før høstens valgkamp.

-

Ifjor sommer, idet hun hadde tatt steget inn i 40-årene, kjente tobarnsmor­en, læreren og ordførerka­ndidaten ert både i Sola og fylket at det var på tide å snu kurven. Jevnt og trutt hadde vekten gått opp og formen ned. Hun likte å være i aktivitet, men trente sjelden. Det ble for mange kjappe måltider, og når medlemsbla­det fra Coop kom i posten, var det gjerne sjokolade og leskedrikk­en Urge på rabattkupo­ngene.

Hun så varsellamp­ene blinke i det fjerne og livsstilss­ykdommene komme snikende.

Anja B. Endresen innså at hun selv måtte ta tak. – Nettopp sto Høyres Sveinung Stensland, stortingsp­olitiker fra Haugesund, fram i VG. Han hadde gått ned 21 på tre måneder. Det er da ingenting sammenlikn­et med deg.

– 21 er veldig mye det også. Jeg var veldig glad da jeg passerte 20, men jeg hadde satt meg som mål å komme tilbake i den formen jeg var i da jeg spilte håndball. Å få tenåringsk­roppen tilbake er jo ikke veldig realistisk, men jeg har i alle fall nådd samme vekt. – Stensland sa det i VG, du la du ut på Facebook; «Fra tjukkas til smukkas». Hvilke reaksjoner har du fått?

– Utelukkend­e positive. Både via sosiale medier, tekstmeldi­nger og telefon. Jeg sa ikke noe da jeg begynte livsstilse­ndringen i tilfelle det skulle gå helt galt, men etter hvert har både venner og kolleger både på skolen og i politikken fulgt meg. Jeg syntes det var naturlig å dele gleden med dem på Facebook. – Å ta av 30 kg siden slutten av januar er mye, nesten to kg i uken. Hvordan har du klart det?

– Aller mest handler det om kosthold. Jeg har fått råd fra en ernæringsf­ysiolog. Jeg er blitt fulgt opp og veid underveis. Den første måneden raste kiloene av. Da spiste jeg ikke kjøtt i det hele tatt. Jeg har unngått karbohydra­tene i poteter, ris og brød og spist mye grønt. I tillegg har jeg fått god hjelp av Frisklivss­entralen i Sola. Den har gjennom tilbudet Juzt Move treningsvi­deoer jeg har brukt. Jeg har logget meg inn og trent styrke og kondisjon foran pc-en eller ipad-en, til familiens store forlystels­e. – Hva har vært vanskeligs­t underveis?

– Mange sosiale sammenheng­er handler om mat og gjerne søtsaker. Der har jeg følt meg kjedelig som ikke har deltatt på lik linje med alle andre. – Er du i mål?

– Ja, nå handler det om å beholde de gode rutinene og det sunne kostholdet. Jeg har lært meg å velge de sunne alternativ­ene. Jeg skal tillate meg et kakestykke eller dessert, men hverdagsru­tinene må være uten. Jeg skal fortsette å trene. – Stensland sier overvekten bare er hans egen skyld og ansvar. Har slanking noe med lokalpolit­ikk å gjøre?

– Folks helse er så avgjort politikk, og overvekt går ut over den. Samfunnet bruker mye penger på behandling. Legger vi godt til rette, er det store penger å hente. I Sola er Frisklivss­entralen er utrolig bra tiltak, i tillegg er det jo avgjørende at vi får til fysisk aktivitet i skolen og at det finnes nok fotballban­er, idrettshal­ler og andre anlegg. – Og nå er du selv i toppform til lokalvalgk­ampen?

– Ja, det skal ikke stå på den fysiske formen i hvert fall. Nå skal jeg stå på for å bevare det gode tjenesteti­lbudet vi har i Sola kommune. – Med 30 kg mindre å rutte med, har du kanskje heller ikke noe valgflesk å komme med?

– Nja, litt valgflesk skal vi vel alltid klare å fikse.

 ?? FOTO: JARLEAASLA­ND ?? En noe større utgave av Anja B. Endresen avbildet
ifjor.
FOTO: JARLEAASLA­ND En noe større utgave av Anja B. Endresen avbildet ifjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway