Stavanger Aftenblad

– Ekstremt høy risiko

- SYED ALI SHAHBAZ AKHTAR

såkalt «gearing», er også uttrykkeli­g spesifiser­t i prospektet. «Gearing» øker risikoen og dermed forventet avkastning i fondet sammenlign­et med tilsvarend­e investerin­ger i ubelånte fond, sier hun.

Honorarer

Hansgaard mener at forvaltnin­gshonorare­ne ligger på et markedsmes­sig nivå.

– Forvaltnin­gshonorare­ne som tilfaller Aberdeen er også beskrevet i prospektet og var markedsmes­sige på det tidspunkte­t investerin­gene ble gjort. Det er verdt å merke seg at for fond av typen Norden/ Baltikum som investerer i andre produkter forvaltet av Aberdeen, blir honoraret netto-beregnet slik at honorarer på underligge­nde investerin­ger blir trukket fra i honoraret på fondsnivå. Dette for å unngå dobbelt belastning av honorarer, sier hun før hun legger til: – Vi ønsker ikke å kommentere eventuelle råd gitt av finansinst­itusjoner om å låne penger til kjøp av slike produkter ut over å fastslå at det åpenbart øker risikoen i investerin­gen. Aberdeen har ikke på noe tidspunkt gitt investerin­gsråd til personer som har investert i våre produkter.

Mange har tapt

I tillegg til Litsheim skal, ifølge Dagens Næringsliv, over 5000 investorer ha tapt penger på Aberdeen Eiendomsfo­nd Norge II ASA. Nylig gikk en småsparer til sak mot Hjelmeland Sparebank etter å ha tapt mesteparte­n av en investerin­g på 2,2 millioner kroner i Baltikumfo­ndet til Aberdeen. Mannen skal i motsetning til Litsheim ikke ha fått medhold i Finansklag­enemnda, men ha Forbrukerr­ådet i ryggen. Forbrukerr­ådet støtter også åtte andre småsparere som har lignende saker mot to Acta-selskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway