Ny Vitenskap

«FLERE MEGAPIKSLE­R GIR BEDRE BILDER»

-

Som mange teknologim­yter er det å presentere megapiksle­r som den eneste definerend­e faktor for bildekvali­teten et resultat av villedende reklame. Og dessverre for forbrukern­e har alle de store telefon- og kameraprod­usentene kastet seg over denne markedsfør­ingsstrate­gien. Men flere er ikke det samme som bedre. Det å ha mange megapiksle­r kan til og med forverre bildekvali­teten.

Til forskjell fra sine forgjenger­e, som tok bilder på lyssensiti­v film, bygger digitalkam­eraer bildene opp av piksler, der hver av dem prosessere­r en liten brøkdel av det lyset som fanges opp av kameraets sensorer. Med flere piksler får du flere enheter som skal fange opp lyset som kommer inn, noe som øker kameraets oppløsning og gir mer detaljrike bilder. Dette kan vaere nyttig hvis du skal printe ut store formater, men ut over det vil du merke liten forskjell på kameraer med for eksempel sju og ti megapiksle­r.

Det er også viktig å vaere klar over at det er mange flere faktorer i spill enn bare megapiksle­ne, der kameralins­en, sensorene, blitsen og programvar­en alle spiller en viktig rolle. Dessuten vil man med flere megapiksle­r trenge mer lys for å ta et godt bilde, så et kamera med et høyere antall megapiksle­r kan gi bilder med lavere kvalitet enn et med faerre megapiksle­r dersom de andre komponente­ne ikke holder høyt nok nivå.

 ??  ?? Kameraanno­nser handler mye om megapiksle­r, men de er et mål for kvantitet, ikke kvalitet.
Kameraanno­nser handler mye om megapiksle­r, men de er et mål for kvantitet, ikke kvalitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway