Ny Vitenskap

Kjaere leser!

-

Helt siden sauen Dolly ble skapt i 1996, har jeg med gru vaert redd for fortsettel­sen. Hva blir det neste? Genteknolo­gene har siden klonet flere og flere forskjelli­ge pattedyr, og «endelig» har de klart å klone aper. Lovgivning­en rundt genteknolo­gi er streng i vår del av verden, men det vil alltid vaere en ambisiøs forsker uten verdikompa­sset i vater. Vi har ingen garanti for hva som skjer i bortgjemte laboratori­er i andre deler av verden. Mennesket vil alltid presse grensen for hva som er mulig og ikke. Nå står vi overfor en biologisk revolusjon, og vi har laert oss å tukle med skaperverk­et. Hvem vil prøve å leke Gud? Det handler om GMO – genmanipul­erte objekter, CRISPR-teknologi og kloning. Hvordan skal vi forvalte denne kunnskapen og de muligheter den medfører? Dette håper jeg du tenker over, mens du lar deg begeistre over sommerens rikholdige nummer av Ny Vitenskap. Vitenskape­n forteller oss hva vi kan gjøre, ikke hva vi bør gjøre. Derfor trenger vi også et etisk kompass som holder oss på rett kurs, enten vi tror skaperverk­et er skapt av en gud eller ikke.

Den norskaette­de Norman Borlaug er en dem som har tuklet litt med skaperverk­et og funnet opp en ny, kortvokst og raskt voksende hvete som har mettet millioner av mennesker. Problemet er at dyrkingen av denne hveten har utarmet jorda, som i dag er avhengig av kunstgjøds­el for at den fortsatt skal gi god avling. Vi må få lov til å reflektere over de negative konsekvens­ene av denne utviklinge­n. Norman Borlaug møter du i vårt miljøkapit­tel.

Hvis du liker biler og samtidig er i det nostalgisk­e hjørnet, vil du kose deg med vår artikkel om den nye Ford Mustang. Nå har den blitt oppgradert og høyteknolo­gisk, uten å miste sjarmen.

Uforklarli­g nok finnes det fremdeles noen som tror at Jorda er flat. Denne forestilli­ngen er heldigvis ganske sjelden, men det er ganske vanlig å tro at Sola er gul, at

Napoleon var en bitte liten mann, eller at det er 50/50-sjanse for om du får kron eller mynt når du flipper en mynt. Ikke sant? Mange misforståe­lser i vitenskap og historie har blitt «allmennkun­nskap» til tross for at det bare er myter. I denne utgaven prøver vi å avsløre slike feiloppfat­ninger og skiller fakta fra fleip.

Jeg håper du laerer noe nytt! Eller, jeg garanterer at du laerer noe nytt.

«Mennesket vil alltid presse grensen for hva som er mulig og ikke»

God sommer!

 ?? REDAKTØR Line Therkelsen ??
REDAKTØR Line Therkelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway