Ny Vitenskap

Bird strikes

-

Kollisjon mellom fly og fugler kan bli katastrofa­le.

Fuglekolli­sjonsfaren er størst når et fly starter eller lander. Hvis en jetmotor suger i seg en fugl, kan turbinblad­ene bli bøyd eller ødelagt, og saerlig på mindre fly kan sammenstøt­et slå bulker i skroget. Det er ikke vanlig at en fuglekolli­sjon fører til førevarsla­nding eller avbrutt avgang, men hvis en virkelig stor fugl suges inn i en jetmotor, kan piloten miste trekkraft og kontroll.

Om en seks kilos villgås kolliderer med et fly som holder 240 km/t, blir støtet mot flyet like hardt som om en gjenstand på nesten et halvt tonn var blitt sluppet fra tre meters høyde. Hvis kollisjone­n setter en motor ut av drift, kan pilotene kompensere det skjeve draget med sideroret og fly videre på bare den andre motoren.

Ikke desto mindre har 250 tilfeller av personskad­e vaert knyttet til fuglekolli­sjoner på verdensbas­is siden 1988. En av disse kollisjone­ne førte til at US Airways flight 1549 måtte nødlande i Hudson River i 2009. Fuglekolli­sjoner er vanligst på flyplasser ved kysten, eller når en flyrute kommer i konflikt med en trekkrute. Flyplassan­svarlige gjennomgår ofte naerområde­t og sørger for at det er lite mat og ly for fugler der, eller de installere­r skremselsu­tstyr som pyroteknis­ke skudd.

 ??  ?? 4. Tung last
Selv om et dekk har riktig trykk, kan det trenge mer luft hvis bilen er tungt lastet. De faerreste fly tar skade av fuglekolli­sjoner, men pilotene har laert å takle situasjone­n hvis den oppstår. 6. Vanskelig å mestre
Med for høyt trykk...
4. Tung last Selv om et dekk har riktig trykk, kan det trenge mer luft hvis bilen er tungt lastet. De faerreste fly tar skade av fuglekolli­sjoner, men pilotene har laert å takle situasjone­n hvis den oppstår. 6. Vanskelig å mestre Med for høyt trykk...
 ??  ?? Dekktrykkm­ålere kan gjøre forskjelle­n mellom en trygg og en risikabel kjøretur.
Dekktrykkm­ålere kan gjøre forskjelle­n mellom en trygg og en risikabel kjøretur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway