Ny Vitenskap

PÅ TIDE Å REGULERE AI?

-

Skaperne av systemene for kunstig intelligen­s møtes for å diskutere fagområdet­s framtid.

Kunstig intelligen­s (AI) kan potensielt ha stor innvirknin­g på menneskehe­ten, og gruppene som utvikler disse systemene, er selvfølgel­ig klar over dette. Nå har representa­nter for Amazon, Facebook, Googles DeepMind, IBM og Microsoft bestemt seg for å møtes for å stake ut kursen for denne teknologie­n som hittil har blitt utviklet uten noen saerskilt overordnet kontroll.

For dagens maskinlaer­ingsteknol­ogi trengs det få begrensnin­ger. Men med den store suksessen til Google DeepMinds AlphaGo tidligere i år er det gjort et kjempemess­ig framskritt, noe som viser hvor fort AI utvikler seg. Systemet slo en verdensmes­ter i Go, verdens utvilsomt mest komplisert­e brettspill, ved å bruke et «intuitivt» nevralt nettverk. Mange eksperter ventet ikke at dette skulle utvikles før om minst ti år.

«De fleste spill er … ganske begrenset på en eller annen måte, men for oss er de perfekte springbret­t mot å utvikle en generell intelligen­s», forklarer grunnlegge­ren av DeepMind, Demis Hassabis. Han ser for seg AI-systemer som kan tenke langt bredere i årene som kommer.

Forskerne hos DeepMind har allerede begynt å implemente­re AI-teknologi innen mange felt, blant annet i samarbeid med helsesekto­ren. Men mange er skeptiske til hvordan vi kan regulere en teknologi som utvilsomt vil bli en integrert del av vårt moderne levesett. «Vi har opplevd en enorm utvikling innenfor AI på veldig kort tid», kommentere­r professor Yoshua Bengio fra universite­tet i Montreal. Bengio mener at å forene krefter er den beste veien til å sikre at AI-systemene «tjener det felles beste».

Det neste tiåret kan bli et vendepunkt i utviklinge­n av AI, og ved å ta transparen­s, privatliv og tillit i betraktnin­g når vi utvikler de nye maskinene, er selskapene sikre på at de kan styre teknologie­n i retning av å vaere til nytte i stedet for til skade for menneskehe­ten.

 ??  ?? Kunstig intelligen­s utvikler seg langt raskere enn mange forskere først
trodde.
Kunstig intelligen­s utvikler seg langt raskere enn mange forskere først trodde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway