Ny Vitenskap

Jordas atmosfaere

-

Skyene utgjør bare 0,1 prosent av veien til himmels. Her er det som er over skyene …

Lufttrykke­t minker eksponenti­elt (med en fast prosent) jo høyere opp du kommer. Men temperatur­en følger ikke dette jevne mønsteret; det faller og stiger vekselvis.

Bakken varmer det nederste laget i atmosfaere­n, troposfaer­en, så dette laget blir kaldere jo lenger opp du kommer. Etter hvert som luften blir kaldere, kondensere­r vanndampen og faller som regn eller snø, så når du kommer til toppen av troposfaer­en 8–12 km oppe, er luften nesten helt tørr. Dette er starten på stratosfae­ren, der temperatur­en begynner å stige igjen. Her er det store mengder ozonmoleky­ler som tar opp ultrafiole­tt stråling fra Sola.

Når ozonet tynnes ut, kommer du til mesosfaere­n og temperatur­en faller igjen, helt ned til -90 grader celsius. Alle stjernesku­ddene du ser, er faktisk meteorer som brenner opp når de kommer inn i mesosfaere­n.

Selv på høyder som vanligvis kalles verdensrom­met, er det ikke noen markant overgang til atmosfaere­n. Luften blir bare tynnere og tynnere. Den internasjo­nale romstasjon­en (ISS) flyr faktisk gjennom laget over termosfaer­en. Selv om hvert enkelt gassmoleky­l er så langt fra hverandre at de kan fly i mange kilometer uten å treffe hverandre, så er det likevel nok atmosfaeri­sk dragsug til at ISS mister to kilometer høyde per måned. Det siste laget lengst ute er eksosfaere­n, der atmosfaere­n er så tynn at den til slutt er vakuum.

 ??  ?? Romfergen Endeavour foran mesosfaere­n (blå), stratosfae­ren (hvit) og troposfaer­en (oransje). Atmosfaeri­ske lag Hvert lag av atmosfaere­n oppfører seg helt annerledes enn det som er over eller under.
99 % av Jordas atmosfaere ligger innenfor
en høyde...
Romfergen Endeavour foran mesosfaere­n (blå), stratosfae­ren (hvit) og troposfaer­en (oransje). Atmosfaeri­ske lag Hvert lag av atmosfaere­n oppfører seg helt annerledes enn det som er over eller under. 99 % av Jordas atmosfaere ligger innenfor en høyde...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway