Ny Vitenskap

SIKKERHET

-

Jagerflyve­re må alltid vaere årvåkne.

Varsellyse­t blinker. Synsinntry­kk, lyder og sensorer melder fra om potensiell­e katastrofe­r. Piloten handler instinktiv­t, for sikkerhets­rutinene er drillet inn. Så er øvelsen over. Flysimulat­oren har gjort jobben sin, slik at piloten har laert å gjøre sin egen jobb. «Simulatore­ne drives av tidligere piloter med bred og dyp erfaring», bemerker løytnant Bettis. «Men ingenting kan erstatte ekte flytid i jageren.»

Under flytiden er piloten konstant årvåken og samkjører sine kunnskaper med tekniske systemer som holder flyver og fly trygge. Flyvning er risikabelt, og det er ikke nok med at pilotens liv avhenger av at alt går som det skal; han har ansvaret for en maskin til flere hundre millioner.

«Å fly en maskin som F-18 Hornet krever hundre prosent konsentras­jon og konstant situasjons­oppfatning», sier kapteinløy­tnant Denning. «Flyvning gir ikke mye spillerom for uforsiktig­het, udugelighe­t eller forsømmels­er. Flyet inneholder systemer som sier fra til oss om forskjelli­ge typer nødssituas­joner, men det er først og fremst pilotens egen konsentras­jon som trygger ham.

Sikkerhete­n bygger på pilotens årvåkenhet, og på at faste prosedyrer følges. Gjennom å kle seg i uunnvaerli­g utstyr, og ved å gjennomfør­e en mengde grundige kontroller før og under flyvning, jobber piloten for å redusere risikoen under avgang, tokt og landing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway