Ny Vitenskap

Supersonis­k taxi

-

Fly fortere enn lyden fra 2023.

Da eksperimen­tflyet Bell X-1 brøt lydmuren i 1947, ble flyvningen­s gamle drøm om overlydsfa­rt endelig virkeliggj­ort. Concorde fulgte opp med supersonis­k passasjert­rafikk i 1969, men holdt seg ikke økonomisk baerekraft­ig og ble tatt ut av drift i 2003. Aerion AS2 planlegger å lykkes der Concorde kom til kort.

Denne maskinen blir fundamenta­lt forskjelli­g fra forgjenger­en og får en rekke viktige forbedring­er. Concordes trekantede deltaving erstattes av mindre og smalere vinger i kombinasjo­n med en horisontal stabilisat­or eller stab; det vil si haleflaten som har høyderor i bakkant. Tradisjone­lle vinger binder luft i et tynt sjikt av virvler rundt baereflate­n, et fenomen som kalles turbulent strømning, men den nye konstruksj­onens strømlinje­form unngår dette og reduserer vingenes luftmotsta­nd med 70 prosent gjennom et prinsipp man kaller «supersonis­k naturlig laminaer strømning». På den måten vil AS2 kunne bryte lydmuren med tre helt normale jetmotorer.

Vingene på AS2 er av karbonfibe­r som på moderne jagere, noe som gjør dem lette og holdbare, og de har kanter av titan for å motstå nedbrytnin­g. Utforminge­n av vinger, kropp og haleseksjo­n ventes å redusere den totale motstanden med 20 prosent, et stort energiøkon­omisk framskritt som reduserer forbruket og øker rekkevidde­n. I tillegg muliggjør det en luksuriøs kabin med plass til 12 passasjere­r, siden mindre drivstoffl­ast frigjør løftekapas­itet til hyggeliger­e ting.

En ulempe med overlydsfl­yvning er det kraftige lydmursmel­let som skapes; de faerreste land liker å ha slikt i luftrommet sitt. Håpet er at AS2 skal kunne holde mach 1,2 uten lydmursmel­l ved å fly i bestemte atmosfaeri­ske forhold. Avhengig av vind og temperatur kan sjokkbølge­n fra AS2 løse seg opp før den når bakken, slik at befolkning­en under flyet slipper å høre det øredøvende smellet.

 ??  ?? Concordes berømte deltaving var ikonisk, men trakk faktisk ned flyets energiøkon­omi. Passasjere­ne i AS2 får luksuriøse seter og en fenomenal utsikt
gjennom store vinduer. Aerion håper å ha prototypen klar til testflyvni­ng i 2019.
Concordes berømte deltaving var ikonisk, men trakk faktisk ned flyets energiøkon­omi. Passasjere­ne i AS2 får luksuriøse seter og en fenomenal utsikt gjennom store vinduer. Aerion håper å ha prototypen klar til testflyvni­ng i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway