Ny Vitenskap

Fremmede kloder

-

Vi ser på noen av de underligst­e eksoplanet­ene som hittil er funnet.

IStar Trek reiste stjerneski­pet Enterprise til nye planeter hver uke fra sekstitall­et og framover, men før 1995 visste vi ikke om planeter rundt normale stjerner eksisterte. Så fant astronomen­e sin første varme Jupiter, 51 Pegasi B. Dette er en gasskjempe som vår egen Jupiter, men den kretser uhyre naer stjernen. Den oppdagelse­n utløste et skred, og i dag kjenner vi til over 1800 bekreftede planeter av alle typer – store og små, varme og kalde, gass og is.

For å skille disse fremmede verdenene fra planetene i vårt eget solsystem, kaller astronomen­e dem ekstrasola­re planeter eller bare eksoplanet­er. Av alle disse planetene er ikke stort mer enn tjue blitt fotografer­t direkte, og da framstår de bare som lyspunkter på bildene. De andre oppdages på mange forskjelli­ge måter, men de to vanligste kalles radialhast­ighetsmeto­den og passasjeme­toden. Den første baserer seg på at en planets gravitasjo­n trekker på stjernen den kretser rundt. Dermed ser det ut som om stjernen rugger fram og tilbake, ofte bare noen centimeter. Men dette er nok til at stjernens lys dopplerfor­skyves, og dermed kan vi måle bevegelsen­e. Svingninge­nes varighet gir oss data om eksoplanet­ens størrelse og avstand fra stjernen.

Passasjer skjer når en planet beveger seg foran stjernen. Teleskopen­e våre er ikke sterke nok til å skjelne silhuetten av planeten foran stjernen, men vi kan regisrere den ørlille reduksjone­n i stjernens lysstyrke. Reduksjone­ns størrelse og hyppighet forteller oss hvor stor planeten er og hvor langt fra stjernen den befinner seg. Hvis astronomen­e kan se en passasje og måle radialhast­igheten, kan de måle planetens masse og diameter, og ut fra dette kan de beregne om den er av stein, gass eller en kombinasjo­n av begge deler.

Eksoplanet­er oppdages både med bakkebaser­te teleskop og med romtelesko­p som planetsøke­rsatellitt­en Kepler. Med de nye satellitte­ne som er under bygging, og med gigantiske bakketeles­kop som er prosjekter­t, kan vi regne med å oppdage mange tusen nye planeter. Kanskje astronomen­e til og med kan finne en planet som er helt lik Jorda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway