Mat fra Norge

Del godene!

-

FINNES DET

et vidundermi­ddel som både gir mer dyrking og høyere forbruk av lokale, baerekraft­ige grønnsaker og samtidig bidrar til at bonden får tryggere økonomi? Ja, i hvert fall ifølge organisasj­onen Økologisk Norge, som peker på driftsform­en andelsland­bruk, der ansvaret og avlingene deles mellom forbrukere og bønder. Andelshave­rne betaler en årlig avgift og forplikter seg til et gitt antall dugnadstim­er i åkeren. Til gjengjeld får de billig frukt og grønt. Bonden får forutsigba­rhet og økonomisk bidrag.

SIDEN 2012

er over 100 andelsland­bruk etablert i Norge, og til sammen er det registrert over 10.000 andelshave­re. Det er andelsgård­er over hele Norge, fra Lindesnes i sør til Pasvik i nord, men også midt i tykkeste Oslo.

I DENNE UTGAVEN av Mat fra Norge har vi sett naermere på trenden. Journalist Pia Strømstad har besøkt landets første andelsland­bruk, Øverland gård i Baerum. De har holdt på siden 2006 og har nå over 300 andelshave­re. Og hun har tatt heisen opp til en av de nyeste og mest moderne: Økern Portal, et sambruk på taket av et høyhus i Oslo. Her er 60 andelshave­re glade deltidsbøn­der og dyrker kjente og ukjente grønnsaker under ledelse av en bybonde.

FOR DET ER

ikke bare ferske grønnsaker man får igjen for å vaere medlem i et andelsland­bruk, viser en undersøkel­se Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) gjorde i fjor. Nesten 80 prosent av andelshave­rne oppga at det å vaere en del av et andelsland­bruk ga dem økt livskvalit­et. Over halvparten av dem mente de hadde fått bedre psykisk helse av å stikke fingrene i jorden.

MEN OGSÅ FOR

samfunnet generelt er samdyrking viktig. Vi trenger å komme naermere matproduks­jonen, å bli bevisstgjo­rt hvor maten kommer fra. Vi trenger å laere hvordan vi kan dyrke og høste våre egne grønnsaker, å vite hvilke planter som er nyttevekst­er og hvilke som ikke er det. Det er et skritt på veien mot et mer selvberget samfunn.

BONUSEN ER

at det er morsomt. Sosialt. Baerekraft­ig. Og veldig godt. Det vet alle som noen gang har smakt en solvarm tomat rett fra planten eller en nyplukket og nyvasket sprø gulrot.

 ?? Redaktør ?? kari.einertsen@aftenposte­n.no
Redaktør kari.einertsen@aftenposte­n.no
 ?? ?? LUFTIG: Taket på høyhuset Økern Portal er ett av flere samdyrking­sprosjekt i Oslo.
LUFTIG: Taket på høyhuset Økern Portal er ett av flere samdyrking­sprosjekt i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway