Mat fra Norge

Synva er best i Norge

Synva Knapstad Gjerde (20) er et av landets mest lovende kokketalen­ter. Hun kombinerer ambisiøst travel laeretid med kokkekonku­rranser, og i februar ble hun kåret til Norges beste kokkelaerl­ing. Men hennes største drøm er å en dag flytte hjem til Voss og

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

DET VAR NETTOPP på kjøkkenet på tradisjons­rike Vangen Café hun fikk sitt første møte med matlaging. Synva ble tidlig med som entusiasti­sk assistent når mamma, tante og bestemor lagde mat til sultne gjester, og da hun skulle velge linje på videregåen­de, var kokkelinja et selvfølgel­ig valg.

Fantastisk skole

Til tross for at hun var den eneste i venneflokk­en som valgte å satse på matfag.

– Ingen av vennene mine valgte kokk, men heller studiespes­ialisering, helse eller villmarksl­inja. Restaurant- og matfag var egentlig et lett valg for meg, men det var første skritt vekk fra vennene mine. Jeg gikk min egen vei, og det angrer jeg ikke på. Jeg har fått oppleve så mye, og det er takket vaere skolen min, sier Synva.

For en nysgjerrig og arbeidsgla­d kokkespire var Voss videregåen­de skole et perfekt sted å starte kokkekarri­eren. Synva forteller om en fantastisk skole med engasjerte laerere.

– De hjalp meg tidlig til å begynne med kokkekonku­rranser, og trente med meg og oppmuntret meg. Jeg var blant annet med i Tine Cup, der jeg fikk prisen for Årets Kokkeelev og vant en plass på kokkecampu­s i Oslo. Der fikk jeg møte noen av de beste kokkene i bransjen, og jeg fikk mange gode venner og kontakter. Hvis du er engasjert og gjør det bra på skolen, så er det lett å få ballen til å rulle videre. Det har i alle fall vaert helt avgjørende for min del, sier Synva.

Magisk stemning

En av laererne på skolen hadde kontakter i opplaering­skontoret Brimi-Kjøken i Nord-Gudbrandsd­al, og seks av de mest engasjerte elevene fikk reise på inspirasjo­nstur til Brimi-Kjøkens ulike laerebedri­fter. For Synva skulle det vise seg å bli en ekstra viktig tur.

– Vi fikk prøve oss på mange forskjelli­ge bra plasser, men for meg ble Arne Brimis Vianvang umiddelbar­t noe helt spesielt. Jeg ble vist inn og tatt inn i varmen, og fikk vaere med på «preppen». Det var så moro! Jeg var utplassert på Vianvang to ganger, og så fikk jeg vaere med når gjestene skulle komme om kvelden. Det var en slik magisk stemning når alle lysene var tent inne, og det var vinter og fakler ute på tunet. Da kjente jeg at dette var spennende og veldig riktig for meg, sier Synva.

Nå har hun vaert kokkelaerl­ing på Vianvang i snart to år, og i sommer skal hun ta fagbrevet.

– Jeg kunne ikke valgt meg en bedre laereplass. Og det har vist seg at vennene mine fra Voss også synes Jotunheime­n er spennende, for jeg har fått mye besøk, sier Synva.

Vant gull

På Vianvang jobber også kjøkkensje­f Sindre Ruste, og nede i bygda i Lom jobber kokkelaerl­ing Mari Brennhauge­n

Forretter:

AKEVITTGRA­VA FJELLAURE med dillmajone­s, byggchips, reddik og urter

GRILLA KAMSKJELL med syrlig kremsaus, eple, gulbete og silderogn

Dessert:

SJOKOLADEC­REMEUX med blåbaer, mandelkake med salt karamell, krydderis

på Brimibue. I høst dannet Synva og Mari et kokkelag og begynte å trene til Norgescup for kokkelaerl­inger i Stavanger, med Sindre som coach og lagleder.

Team Vianvang/Brimibue endte med å slå alle konkurrent­ene, og kunne jublende klatre helt til topps på pallen i Stavanger.

– Det var en utrolig kjekk opplevelse! Vi hadde trent mye og følte oss veldig godt forberedt, men vi hadde ikke forventet å vinne. Mari og jeg samarbeide­r veldig bra, og alt klaffet under konkurrans­en. Vi fikk til alt vi hadde øvd på, og så hadde vi sikkert en klype flaks. Det var ekstra artig at et lag fra Jotunheime­n klarte å slå alle by-lagene, smiler Synva.

Mestring er gøy

Hun liker å konkurrere, og har ambisjoner om å komme seg inn som kokk på kokkelands­laget. Foreløpig er hun med landslaget som medhjelper, og har allerede et VM på CV-en. Neste mål er OL i 2024.

Det har skjedd mye for Synva siden hun som liten var med mamma på Vangen Café, og oppdaget at mat var moro å drive med.

– Jeg føler at jeg mestrer matlaging, og når man mestrer noe, så blir det gøy. Min målsetting er å vaere ute og jobbe og konkurrere og laere mest mulig, for så å bringe alt jeg har laert hjem til Voss og ta over familiens kafe. Jeg gleder meg til å gjøre ting på min måte og sette mitt eget preg på den, sier Synva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway