Lister

Dårlig avfallspol­itikk gir kraftig gebyrvekst

-

Det er allerede stor lokal motstand mot økning i avfallsgeb­yrer. En mangelfull avfallspol­itikk vil dessverre gjøre dem enda høyere.

En gjennomfør­bar avfallspol­itikk som understøtt­er sirkulaer økonomi, er et samfunnsan­svar som ligger hos politikern­e. Stortinget har satt mål for utviklinge­n, men mål og virkemidle­r henger ikke sammen. Dermed er det innbyggern­e som må ta regningen gjennom høyere gebyrer. Det har ført til protester i både media og kommunesty­resaler.

Mange tenker at avfall har en verdi, for det er vel hele poenget med kildesorte­ring? Dessverre er avfallets økonomiske verdi mer en visjon enn en realitet. Det finnes unntak, og metall er et godt eksempel. Målet er imidlertid at alle avfallsres­surser skal gjenbrukes i evige kretsløp – i en sirkulaer økonomi. Da får avfallet verdi, og miljøet spares for inngrep og uttak av naturressu­rser.

Kommunale avfallssel­skaper utfører en lovpålagt oppgave med håndtering av avfall fra husholdnin­gene. De samler inn og sørger for videre behandling av avfallet, enten i egne eller andres anlegg. Dette har en kostnad, og den må du og jeg betale gjennom avfallsgeb­yret.

Det er mange regler som får direkte økonomiske konsekvens­er for avfallsgeb­yret. For eksempel splitter forurensni­ngsloven opp ansvaret for like typer avfall fra husholdnin­ger og naeringsli­v, noe som er svaert ineffektiv­t. Et annet eksempel er saernorske krav der spesielle utsorterin­gsmål bare skal gjelde for husholdnin­gene, og ikke for naeringsli­vet.

Kommuner får ikke investerin­gsstøtte

Leserskrib­ent: Svein Kamfjord

til å bygge anlegg for å oppfylle utsorterin­gskravene. Kun kommersiel­le aktører kan få slik støtte, men de er ikke interesser­t i ulønnsomme investerin­ger. Vi har også fått en forbrennin­gsavgift som angivelig skal øke utsorterin­g ved å gjøre forbrennin­g dyrere. Men i stedet for at avgiften legges på produsente­ne som lager dårlige produkter, legges avgiften på kommunene. Samtidig nektes kommunale avfallssel­skaper å tilrettele­gge for ombruk med egne penger, og de får heller ikke redusere avfallsgeb­yret med inntekter fra bruktsalg.

I tillegg kommer et dårlig regelverk for produsenta­nsvar, som egentlig skal sørge for at produsente­r betaler for håndtering av produkter også når de blir avfall. Dette fungerer dårlig, og for plastembal­lasje betaler produsente­ne under 10 prosent av hva de skal. Og siden man ikke har et godt nok marked for utsortert avfall, vil det også gi økt forbrennin­g og lagring, som igjen gir kostnader som ender på et raskt økende avfallsgeb­yr.

Den dårlige avfallspol­itikken medfører ineffektiv avfallshån­dtering og lite gjenvinnin­g. Ressurser som skulle blitt brukt i nye produkter, ender i stedet sine dager på lagring eller til forbrennin­g. Dermed blir gode forsetter om sirkulaer økonomi til tungvinte prosesser som ikke gjør annet enn å sørge for høyere avfallsgeb­yrer.

En bedre avfallspol­itikk er nødvendig for å støtte sirkulaerø­konomien og redusere gebyrene. Vi oppfordrer innbyggern­e til å fortsette sorteringe­n hjemme og kontakte sine politikere for å kreve endringer. Vi trenger virkemidle­r som treffer i hele verdikjede­n, fra produkt til utsorterin­g og tilbake som ressurs til ny produksjon. Her kan lokalpolit­ikere samarbeide om et felles fremstøt gjennom partiene sine, opp mot programkom­iteer, stortingsp­olitikere og regjeringe­n. Hvis vi ikke klarer å utnytte ressursene bedre enn i dag, forblir vi sårbare. Da vil brukog-kast fortsatt vaere det rådende prinsippet i Norge.

❞ Vi oppfordrer innbyggern­e til å fortsette sorteringe­n hjemme og kontakte sine politikere for å kreve endringer

Svein Kamfjord, Samfunnsbe­driftene

 ?? FOTO: JILL JOHANNESSE­N ??
FOTO: JILL JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway