Lister

Skryter av renholdern­e

I Kvinesdal kommune har renholdsav­delingen markert seg med sitt arbeid mot å redusere sykefravae­ret.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– Man må skryte av renholdern­e som står på og gir et bra innemiljø for alle som jobber ved byggene, sier avdelingsl­eder Judith N. Haddeland.

Kvinesdal kommune har jobbet målrettet mot å redusere sykefravae­ret, og har blant annet en egen ressursgru­ppe for sykefravae­rsforebygg­ing og -oppfølging som møter månedlig.

I statistikk­en for fjoråret er det saerlig én gruppe som skiller seg ut: renholdern­e.

Mens de i 2022 hadde sykefravae­r på 6,04 prosent, hadde det i fjor en nedgang til 3,04 prosent.

– Fantastisk

– Det har vaert målrettet innsats over tid fra hele kommunen og teknisk drift for å få ned sykefravae­ret, og dette er et eksempel på bra resultat hvor renholdsgr­uppen fikk det fantastisk godt til. Jeg ble veldig begeistret, for dette er en arbeidsgru­ppe som har en fysisk tungt belastende jobb. Avdelingsl­eder har gjort en spesielt merkbar jobb, sier kommunalsj­ef for samfunnsut­vikling, Tor Arne Eiken.

Det er Judith Netlandsne­s Haddeland som er avdelingss­jef for renholdsav­delingen; en stilling hun har hatt siden 2015.

– Hvordan har dere jobbet med å redusere sykefravae­ret?

– Det har litt med godt utstyr, god oppfølging, ergonomi og oppfriskni­ng, svarer Haddeland.

De siste årene har sykefravae­ret i avdelingen i perioden 2019 til 2022 vaert på henholdsvi­s 12,42 prosent, 6,91 prosent, 10,77 prosent og 6,04 prosent.

– Nå var sykefravae­ret på 3,04 prosent for i fjor, noe som var veldig bra. De har vaert friske og raske. Det vil alltid kunne skje ting hvor folk kan brekke bein eller hender, og da er det ikke lett å vaere renholder, sier hun.

Variert arbeid

Yrket består av en del fysisk tungt arbeid, men noe blir avlastet ved hjelp av maskiner. I tillegg er en del av de ansatte flinke til å trimme og holde seg aktive på fritiden.

– Når de kjører variert arbeid hjelper det også, sammen med små pauser, forklarer Haddeland.

Per i dag har de 33 renholdere på avdelingen. Disse har arbeidsopp­gavene sine på kommunale bygg, som skoler, omsorgssen­ter, barnehage, Kvinabadet, med mer.

– Hvordan er en typisk arbeidsdag for renholdern­e?

– Det er varierte oppdrag, men det går mye i vaske gulv, og kontorer, toaletter, avdelingsr­om og klasserom.

Ved enkelte av byggene, som omsorgssen­teret, jobber flere renholdere gjennom dagen, opplyser hun.

Står på

– Hva er det mest utfordrend­e i

jobben?

– Det kan vaere veldig forskjelli­g, alt etter hvilket bygg man er i. Ved barnehager kan det bli mye sand, så da kan det vaere krevende å holde det til inngangen og utsiden. Det er gjerne det tyngste: med å passe på at sanden ikke dras inn. Men det er kjempeflot­t at de ansatte er flinke til å leke med barna, så

det må vi bare tilrettele­gge best mulig rundt, sier Haddeland, og legger til avslutning­svis:

– Man må skryte av renholdern­e som står på og gir et bra innemiljø for alle som jobber ved byggene. Det er et fag med fleksibel og aktiv jobb.

Videre varslet kommunen om at det vil bli fatte et vedtak hvor kommunen pålegger barnehagen å rette opp følgende forhold:

Barnehagee­ier må jobbe med implemente­ring av rutiner, og en utøvende praksis der krenkelser ikke godtas (nulltolera­nse).

Barnehagee­ier må jobbe med implemente­ring en utøvende praksis der alle som arbeider i barnehagen griper inn når et barn utsettes for krenkelse.

Barnehagee­ier må jobbe med implemente­ring av rutiner og en utøvende praksis for igangsetti­ng av undersøkel­se ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt psykososia­lt barnehagem­iljø.

Barnehagee­ier må jobbe med implemente­ring av rutiner som sikrer at alle ansatte melder i fra til styrer når de har mistanke om eller kjennskap til at barn ikke har et trygt og godt barnehagem­iljø.

Barnehagee­ier må jobbe med implemente­ring av rutiner som sikrer at styrer melder videre i fra til barnehagee­ier ved mistanke om eller kjennskap til at ansatte i barnehagen krenker barn.

Frist for retting av lovbrudden­e ble satt til 15. juni i år.

Skal kurses

Like før jul i fjor svarte barnehagen kommunen i brevs form.

– I forbindels­e med tilsynet vil vi iverksette systematis­ke tiltak for å sikre at avdekkede avvik lukkes. Dette fremkommer av vedlagte handlingsp­lan, het det i svaret. Vedlagt var en oversikt over ulike deler av et kurs om «Barnehagen­s psykososia­le miljø - kapitel 8 Lov om barnehager».

– Barnehagen har ikke kommet med noen kommentare­r til selve innholdet i foreløpig tilsynsrap­port. Kommunen har til tross for innsendt dokumentas­jon vurdert at status på lovbrudd oppretthol­des og at tilsynsrap­porten står ved lag, svarer kommunen like over nyttår.

Saken ble behandlet i Utvalg for levekår 14. februar, som formelt fattet vedtaket som pålegger barnehagen å foreta nødvendige rettinger etter tilsynet i barnehagen.

– På største alvor

Rebecca Holta-konradsen er ny daglig leder ved Norlandia Solstua barnehage. Hun sier hun har brukt tid siden oppstart på å sette seg godt inn i saken og at hun satte i gang arbeid med handlingsp­lanen umiddelbar­t.

– Vi tar disse lovbrudden­e på største alvor. Da lovbrudden­e ble kjent ble det omgående satt i gang tiltak som er forankret i en handlingsp­lan, og som det jobbes godt med. Handlingsp­lanen er sendt til kommunen, opplyser hun.

Holta-konradsen sier barnehagen jobber systematis­k for å utvikle et trygt og godt psykososia­lt barnehagem­iljø, og at barnehagen har en egen standard for dette arbeidet, som gir gode retningsli­njer.

– Fra handlingsp­lanen er det viktig å trekke frem at barnehagen jobber med sensitive ansatte og fysisk laeringsmi­ljø. Her er det utviklet gode verktøy som ansatte kan benytte i det daglige pedagogisk­e arbeidet. Barnehagen har en styrke i at jeg som daglig leder jobber i naert samarbeid med foreldrene og ansatte i hverdagen, ifølge Rebecca Holta-konradsen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Avdelingsl­eder Judith N. Haddeland mener de ansatte ved renholdsav­delingen i Kvinesdal kommune står på for å sikre godt innemiljø.
FOTO: PRIVAT Avdelingsl­eder Judith N. Haddeland mener de ansatte ved renholdsav­delingen i Kvinesdal kommune står på for å sikre godt innemiljø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway