Lister

Dømt etter å ha tilstått promillekj­øring

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Den 56 år gamle lyngdølen la alle kort på bordet i retten. Nå er han dømt til 14 dagers betinget fengsel for bilkjøring med promille.

56-åringen ble tatt i en politikont­roll i Agnefestve­ien i Lyngdal ved 09-tiden mandag 24. juli i fjor. Blodprøve som ble tatt av ham 40 minutter senere, viste en alkoholpåv­irkning på 0,54 promille.

I retten avga siktede en uforbehold­en tilståelse i saken. Agder tingrett ved konstituer­t tingrettsd­ommer Ronny Chritian Håkonsen mener riktighete­n av denne tilståelse­n styrkes av de øvrige opplysning­ene i saken. Det slås fast at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen, og at han har handlet grovt uaktsomt.

Fengselsst­raffen på 14 dager, som gjøres betinget med en prøvetid på to år, er i samsvar med straffefor­slaget fra påtalemynd­igheten. Retten har landet på at lyngdølen også skal idømmes en bot på 12.000 kroner. Det er 3.000 kroner lavere enn hva påtalemynd­igheten foreslo. Ifølge dommen skulle boten etter rettspraks­is vaert 34.000 kroner, men man har landet på et vesentlig lavere beløp av hensyn til siktedes økonomiske situasjon.

Retten viser for øvrig til siktedes forklaring om at han avsluttet alkoholinn­taket kvelden før kjøreturen. Han var dermed på nedadgåend­e rus. Men retten er sikker på at siktedes promille var minst 0,54 under kjøringen.

I tillegg til den nevnte straffen, må 56-åringen også belage seg på en tilvaerels­e som fotgjenger i 12 måneder, regnet fra da førerkorte­t først ble beslaglagt etter promillekj­øringen. Han må avlegge full ny førerprøve om han vil ha «lappen» igjen.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? 56-åringen ble tatt for promillekj­øringen i Agnefestve­ien i Lyngdal om morgenen mandag 24. juli i fjor. Nå er han dømt for lovbruddet.
FOTO: RUNE HAUAN 56-åringen ble tatt for promillekj­øringen i Agnefestve­ien i Lyngdal om morgenen mandag 24. juli i fjor. Nå er han dømt for lovbruddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway