Lister

Viktig for hele regionen

-

Etter å ha vaert idestadiet og «tegnebrett­et» i sju år, ble Vitensente­ret Sørlandets nye avdeling i Kvinesdal åpnet med brask og bram lørdag formiddag. Det ble en åpning med smell i - bokstaveli­g talt. For eksperimen­ter med futt og flammer er blant ingrediens­ene som har gjort landets vitensentr­e populaere. Målet er at både barn og voksne skal kunne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi når de er på besøk. Det skal blant annet gjøres gjennom artige aktivitete­r som de kan utføre både alene og sammen med andre. Vitensentr­ene skal fremme laering. De retter seg både mot barnehager, skoler og allmennhet­en.

Vitensente­rets tilstedeva­erelse er utvilsomt et viktig løft for hele Lister-regionen.

Det var Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug (KRF) som kom opp med ideen om å få lagt et vitensente­r til Liknes i kommunen han er øverste politiske leder for. Ideen fikk han etter et besøk sammen med familien sin på Vitensente­ret Sørlandets avdeling i Arendal i 2016. Sju år senere har den «skråtanken» materialis­ert seg i en egen avdeling i Kvinesdal. Det tjener ordføreren til aere at dette senteret nå har sett dagens lys i hans egen hjemkommun­e. Han har åpenbart stått på for å dette realisert - sammen med flere andre gode, lokale krefter. Dette er en glad-sak som viser at positive etablering­er er mulig å få til om man har en god ide, evnen til å trykke på de riktige knappene og er utstyrt med en god porsjon pågangsmot og stå på-vilje.

Vitensente­rets etablering kommer nemlig til som følge av et solid, offentlig spleiselag.

Foruten Kvinesdal kommune, har både Agder fylkeskomm­une, Sørlandets kompetanse­fond og statlige instanser har bidratt økonomisk for å få det til. Foreløpig er avdelingen lokalisert i midlertidi­ge lokaler - der Coverks tidligere holdt til. Men planen er at Kommunebyg­g AS skal skaffe til veie nye lokaler i Liknes sentrum som Vitensente­ret kan leie på mer permanent basis. Det vil ventelig gi et bra løft for Kvinesdal kommune - og har vaert fremhevet som et av de viktigste grepene i planen for stedsutvik­ling av sentrumsom­rådet.

Men dette er bare kvindølene som vil nyte godt av dette. Vitensente­rets tilstedeva­erelse er utvilsomt et viktig løft for hele Lister-regionen. Forhåpentl­igvis vil barn ved mange barnehager og skoler i våre lokalsamfu­nn få et pedagogisk løft gjennom denne satsingen. Både gjennom at de selv besøker Vitensente­ret - og ved at de ansatte ved senteret også tar turen ut til dem, som de allerede har gjort noen ganger. Vi slutter oss til gratulante­ne og ser frem til fortsettel­sen med spenning og forventnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway