Lister

Kostbare vaerrekord­er

-

Det er sesong for årsstatist­ikker og rekordnote­ringer. Om ikke alle detaljer er på plass, kan det noteres at rekordene falt tett for det som gjelder vaeret. Året 2023 rommet både uvanlige innslag med både tropenette­r, polarkulde og nedbør. Eller om man vil, tørke og flom i rikelig monn. På den globale statistikk­en figurerer den varmeste novembermå­neden som noen gang er registrert. Nye rekorder ble også notert for stigning i havnivået og for klimagasse­r i atmosfaere­n. Fra Verdens meteorolog­iorganisas­jon (WMO) konkludere­s det med en «øredøvende kakofoni av brutte rekorder». Dette som et bakteppe for noteringen­e i et langstrakt land langt mot nord, med solide erfaringer når det gjelder vaerets herjinger.

❞ Vaerstatis­tikken for 2023 må tjene som en påminnelse om at forsømmels­er er den dyreste av alle løsninger.

Ifølge et forslitt munnhell snakker alle om vaeret, men ingen gjør noe med det. Klimakonfe­ranser og internasjo­nale målsetting­er for klimakutt skal ikke undervurde­res. Men temaet klimatilpa­sning fremstår ofte som enda mer presserend­e. Det handler om nye elveløp som absolutt ikke skulle vaere der og om vann som flommer inn i stadig flere kjellere, etter å ha satt hele boligfelt og campingpla­sser under vann og utløst jordskred som drar med seg både veitraseer og jernbaneli­njer.

Forsømmels­er med tilpasning­en har fått svaere konsekvens­er, med styrtregne­t «Hans» i august som et nytt høydepunkt. Også de kraftige etterfølge­rne fikk store konsekvens­er, da bakken var mettet av det første «regnangrep­et». Kanskje var det målt enda flere millimeter for over hundre år siden. Men problemet er den utbygginge­n som har funnet sted siden den gang. Lokaliseri­nger som er godkjent uten tilstrekke­lig sårbarhets- og risikoanal­yse – eller boligforte­tting uten å utvide kapasitete­n på avløpssyst­emet.

Riksrevisj­onen har betegnet forsømmels­ene som «alvorlige», ulike faginstans­er anslår hundretall­s milliarder kroner for nødvendig oppgraderi­ng, kommune-norge har etterlyst økt statlig tilskudd til å dekke skader og tap, forsikring­spremien vil øke, og så videre. Arbeidet med å tilpasse landet til klimaendri­ngene må gires opp, med så vel skjerpede bestemmels­er som økte bevilgning­er - to ting som gjerne henger i hop. Vaerstatis­tikken for 2023 må tjene som en påminnelse om at forsømmels­er er den dyreste av alle løsninger.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway