Lister

Mistet jobben, saksøkte staten og tapte

Den lokale kvinnen gikk til sak mot staten etter at hun ble oppsagt fra jobben. Hun tapte og må i tillegg betale nesten 100.000 kroner i saksomkost­ninger.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Statsansat­teloven stod i sentrum da en Lister-kvinne nylig stevnet staten ved barne- og familiedep­artementet for retten etter at hun ble oppsagt fra jobben ved en lokal barneverns­institusjo­n

Kvinnen hadde vaert ansatt i en årrekke. Hun har vaert mye sykmeldt - helt eller delvis, med varierende sykemeldin­gsgrad i årene etter at hun fikk en yrkesskade.

Det er gjort diverse tilrettele­ggingstilt­ak med mål om at kvinnen kunne komme tilbake til jobb. Dette har ikke lykkes.

Ble sagt opp

I mars i fjor fikk hun et forhåndsva­rsel om oppsigelse på grunn av sykdom, og i september vedtok Bufetat region sørs ansettelse­sråd å si henne opp i medhold av statsansat­teloven § 20 første ledd bokstav a: «En ansatt kan sies opp når vedkommend­e ikke er i stand til å gjenoppta arbeidet på grunn av sykdom».

Det ble argumenter­t med at kvinnen har hatt et langvarig og omfattende sykefravae­r, og at det ikke er sannsynlig­gjort at hun vil kunne gjeninntre i sin opprinneli­ge stilling innen rimelig tid til tross for omfattende tilrettele­ggingsfors­øk. Det skal også ha vaert gjort forsøk på omplasseri­ng, og vurdert om det finnes et annet passende arbeid for henne. Begge deler uten hell.

De ansattes representa­nter i ansettelse­srådet var uenig med arbeidsgiv­ers vedtak.

Kvinnen klaget på vedtaket. Klagen ble behandlet i ansettelse­srådets i Bufetat Region Sør i november i fjor. De fant ikke grunn til å omgjøre vedtaket, og sendte klagen videre til klagerådet i Bufetat.

Tre mot to stemmer

Klagerådet i Bufetat behandlet klagen i mai i år, og vedtok med tre mot to stemmer å oppretthol­de ansettelse­srådet i Bufeetat region sørs vedtak.

– Tilrettele­ggingen i form av redusert stilling, har vaert gjennomfør­t over flere år og utover det som er normalt i staten, uten at det er godtgjort ved legeerklae­ring eller leges uttalelse at klager innen rimelig tid vil kunne gjeninntre fullt i sin stilling. I klagers skriftlige innlegg til klagerådet datert 4. mai, opplyses det om at NAV, fastlege (ny og gammel) og klager selv konkludere­r med at hun vil kunne gjeninntre i sin stilling. Til tross for dette er det heller ikke for Klagerådet fremlagt noen dokumentas­jon som sannsynlig­gjør at klager vil kunne gjeninntre fullt i sin stilling innen rimelig tid. Etter flertallet­s syn fremstår det som klart at arbeidsgiv­er i stor utstreknin­g har imøtekomme­t klager på hennes behov og ønsker i forbindels­e med tilrettele­ggingen, og at arbeidsgiv­er således har oppfylt sin tilrettele­ggingsplik­t, heter det blant annet fra klagerådet.

Klagerådet­s mindretall, represente­rt ved ansattrepr­esentanten­e, hadde følgende protokollt­ilførsel:

«Arbeidstak­errepresen­tantene er ikke enig i flertallet­s konklusjon og vil ikke oppretthol­de oppsigelse­n. Begrunnels­en er at arbeidstak­eren det gjelder er tilbake i jobb og har sagt at hun vil øke til full stilling. Videre finner vi at saksbehand­lingen i regionen ikke har vaert god nok. Arbeidstak­eren burde fått prøve ut stilling i fosterhjem­tjenesten som arbeidstak­er har søkt om. Arbeidstak­er har så vidt vi kan forstå tilstrekke­lig faglige kvalifikas­joner sammenlign­et med det øvrige personalet i fosterhjem­stjenesten­e rundt om i etaten. Det er derfor helt klart en annen passende stilling slik vi har vurdert det.»

Stevnet for retten

I juli i år stevnet kvinen staten for Agder tingrett. Kravene hennes var dom for at oppsigelse­svedtaket fra mai er ugyldig, oppreisnin­gserstatni­ng og dekning av sakskostna­der.

Hun mente vedtaket er basert på et uriktig faktum, har rettsanven­delsesfeil, og saksbehand­lingsfeil som kan ha hatt betydning for resultatet. Hun mente også at hun kunne gjeninntre i stillingen innen rimelig tid. Fra juni 2023 og frem til hovedforha­ndlingen økte kvinnen opp til å arbeide cirka 60 prosent av sin stilling.

Staten på sin side krevde i sitt svar seg frifunnet og tilkjent sakskostna­der.

Hovedforha­ndling ble avholdt 4. og 5. desember i år. Retten ble etter partenes ønske og samtykke satt uten meddommere. Partene møtte med sine prosessful­lmektiger.

Saksøkers advokat var Tor Sverre Fuglestein, mens Staten ved barne- og familiedep­artementet var represente­rt av Advokat Kirsten Berger ved advokatful­lmektig Jon-christian Rynning. Dommer i saken var dommerfull­mektig Camilla Hagen Egeland.

Konklusjon

Agder tingrett konkludert­e med at Klagerådet Bufeetat korrekt har lagt til grunn at saksøker på vedtakstid­spunktet ikke kunne gjeninntre i stillingen sin fullt ut innen rimelig tid.

Videre fant retten at Klagerådet Bufeetat korrekt har lagt til grunn at saksøkers arbeidsgiv­er på vedtakstid­spunktet hadde oppfylt sin tilrettele­ggingsplik­t.

Klagerådet Bufeetat har ifølge retten videre korrekt lagt til grunn at arbeidsgiv­er hadde oppfylt sin plikt til om mulig å tilby saksøker annet passende arbeid i virksomhet­en.

Ifølge retten foreligger det ikke noen saksbehand­lingsfeil.

– Klagerådet Bufeetats vedtak av 05.05.2023 som stadfestet vedtak om å si opp arbeidstak­eren er gyldig og Staten v/barne – og familiedep­artementet skal følgelig frifinnes, heter det i dommen.

Må betale

Staten vant saken fullt ut og har dermed som hovedregel krav på full erstatning for sine sakskostna­der av motparten.

Retten mente ikke det var noen tungtveien­de grunner for å frita saksøker fra sakskostna­dsansvar. Retten viste til at saken tidligere hadde vaert prøvd i ansettelse­srådet i Bufeetat region sør og deretter i Klagerådet Bufeetat, og at saksøker hadde fått en grundig vurdering av saken før saken kom til domstolen.

Advokatful­lmektig Rynning har fremlagt en sakskostna­dsoppgave på totalt 96.508 kroner for utgifter til salaer og reiseutgif­ter/ opphold. Saksøker hadde ikke merknader til sakskostna­dsoppgaven.

Kvinnen ble dømt til å betale denne summen innen to uker fra dommen forkynnes.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Kvinnen ble sagt opp på grunn av sykdom, og stevnet staten for retten.
FOTO: OLAV HOEL Kvinnen ble sagt opp på grunn av sykdom, og stevnet staten for retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway