Lister

En stille og rolig byttedag

Selv om onsdag var første dag etter jul der presanger kunne byttes i butikkene, så var ikke pågangen større enn tidligere år i Handelspar­ken i Lyngdal.

- RUBEN DUVOLD ruben.duvold@lister24.no

Mange velger tradisjone­lt sett å bytte gavene sine i løpet av romjulen. Likevel var det ikke spesielt lange køer for å gjøre det ved første mulighet, onsdag formiddag.

Daglig leder i Elkjøp stormarked Lyngdal, Roy Arild Tobiassen forteller at det ikke var spesielt mange kunder med byttelappe­n i hånden tredje juledag i år.

– Det virker som det er litt mer delt utover de første månedene etter jul, og ellers tror jeg også at folk er flinkere til å kjøpe julegaver til hverandre, slik at de ikke trenger å bytte så ofte, påpeker han.

– Vi har veldig lite bytting enda, men jeg regner med det blir mer utover dagen. Det gjør at jeg vet ikke helt hva som blir byttet, men det er ingenting spesielt som stikker seg ut, legger Tobiassen til.

Godt bemannet

XXL i Lyngdal hadde ifølge varehussje­f Kjetil Aga en ganske vanlig byttedag, men litt pågang

i morgentime­ne på onsdag.

– Tradisjone­lt kommer det jo mange, både i dag, og i dagene fremover, men vi er godt bemannet og klare til å ta imot de som vil bytte sine varer. Det som byttes er veldig ofte størrelser når det kommer til klaer og sko. Så langt ser dette året veldig likt ut som tidligere år, fortsetter han.

Forskjelli­g bytterett

Forbrukerr­ådet fastslår på sine nettsider at bytterette­n ikke er en lovbestemt rett, men at de aller fleste butikker har det, slik at man bør regne med å få bytte, og derfor spare på kvittering eller byttelapp, og overholde fristen på den.

Forbrukerr­ådet fortsetter med å utdype at det er butikken som fastslår betingelse­ne for hva som kan byttes. Man kan

etter reglene heller ikke kreve pengene tilbake, men kan oftest få en tilgodelap­p som man kan handle for senere. Hvis ikke det står noe annet, kan denne tilgodelap­pen brukes i tre år.

Varehussje­f på XXL i Lyngdal, Kjetil Aga forteller at de har utvidet bytterett i 100 dager, og at folk generelt sett har god kontroll på reglene rundt bytting.

– Vi er gode til å levere ut byttelappe­r slik at det skal vaere så enkelt som mulig, men jeg vil påstå at folk er godt oppdatert på de reglene som gjelder angående bytting.

– Som regel har folk kontroll på byttelappe­n sin, og har ikke mistet den, fortsetter Aga med et smil om munnen.

Også daglig leder i Elkjøp stormarked Lyngdal, Roy Arild

Tobiassen forteller at de har 50 dagers bytterett, og er enig i at kundene oftest skjønner hva reglene er.

– Det er svaert små problemer med at folk ikke har greie på bytteregle­ne. De er generelt sett godt opplyst, sier Tobiassen.

Også Biltema og Power i Handelspar­ken senter hadde noen varer inne som hadde blitt byttet, men antallet var ikke nevneverdi­g større eller mindre enn tidligere år. Innen klokken ett på dagen hadde blant annet Biltema i Lyngdal byttet tre varer fra kunder som hadde benyttet seg av den muligheten

.

Vi er godt bemannet og klare til å ta imot de som vil bytte sine varer.

Kjetil Aga, varehussje­f XXL

 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Daglig leder i Elkjøp stormarked Lyngdal, Roy Arild Tobiassen tror mange er blitt bedre på å kjøpe gaver til hverandre, noe som kan vaere en av grunnene til en stille og rolig byttedag.
FOTO: RUBEN DUVOLD Daglig leder i Elkjøp stormarked Lyngdal, Roy Arild Tobiassen tror mange er blitt bedre på å kjøpe gaver til hverandre, noe som kan vaere en av grunnene til en stille og rolig byttedag.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Handelspar­ken var ikke tom, men flere virket likevel å ha ventet med julegaveby­tting etter årets jul.
FOTO: RUBEN DUVOLD Handelspar­ken var ikke tom, men flere virket likevel å ha ventet med julegaveby­tting etter årets jul.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Varehussje­f ved XXL i Lyngdal, Kjetil Aga sier at butikken er godt bemannet hvis flere vil bytte varer de kommende dagene.
FOTO: RUBEN DUVOLD Varehussje­f ved XXL i Lyngdal, Kjetil Aga sier at butikken er godt bemannet hvis flere vil bytte varer de kommende dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway