Lister

Går sin egen vei: Mener flere jenter bør gjøre

Marina Skurve er den eneste jenta som studerer 2. året på yrkeslinje­n akvakultur, på Flekkefjor­d videregåen­de skole. Nå håper hun at flere jenter kan komme på banen slik at kjønnsbala­nsen endres.

-

– Vi er totalt 10 elever i klassen. Da jeg gikk første året var vi to jenter. Nå er det bare meg igjen, sier Marina Skurve (17) som opprinneli­g er fra Lyngdal.

Skurve valgte å gå den nokså mannsdomin­erte yrkeslinje­n. Drømmejobb­en hennes er å enten jobbe i akvariet, eller på en oljeplattf­orm. Hun forteller at det i starten av videregåen­de kan vaere vanskelig å vite hvilken retning man ønsker å utdanne seg i. Selv valgte hun å ikke «følge strømmen».

– Mine venner valgte å studere mer innen helsebrans­jen, og jeg følte derfor at jeg også måtte velge det. Jeg valgte til slutt å gå min egen vei med å studere akvakultur i Flekkefjor­d. Jeg valgte akvakultur fordi det har interesser­t meg i lang tid. Jeg er vokst opp ved havet og har alltid visst at det er det jeg vil jobbe med, forteller Skurve.

Mannsdomin­ert

At yrket og studiet har en lang vei å gå i kjønnsbala­nsen, viser også statistikk og tall fra Utdannings­direktorat­et (Udir).

I Agder er fordelinge­n de tre siste årene nokså lent over at flertallet er menn.

I 2021 var det 17 gutter og 4 jenter som søkte på studiet. I 2022 var det en bedre fordeling med 8 jenter og 9 gutter, mens det i 2023 var 9 gutter og én jente.

Flekkefjor­d videregåen­de skole er den eneste skolen i Agder som tilbyr akvakultur som et yrkesstudi­e.

– Jeg føler at vi fortsatt har en lang vei å gå når det kommer til kjønnsbala­nse i bransjen. Vi bør ha flere damer. Det er et fysisk krevende yrke, men jeg tror at flere jenter hadde likt dette yrket om de ga det sjansen og ikke fulgte «strømmen». Menn og kvinner ser jo enkelte ting på forskjelli­ge måter, og da kan det vaere fint å ha forskjelli­ge perspektiv. Da kan de jobbe med å få et bedre samhold på en måte, sier Skurve.

Oppdrettsn­aeringen har tradisjone­lt sett hatt et flertall av mannlige ansatte. Ved utgangen av 2022 utgjorde kvinner 38,0 % av ansatte, sammenlign­et med 38,8 % i 2021, står det i en årsrapport gitt av MOWI.

Mål for 2025

Mowi har en egen avdeling for region Sør, som strekker seg fra Flekkefjor­d til Sotra. Regionen omfatter Vestland, Rogaland og Agder. Dette er en arbeidspla­ss hvor elever fra akvakultur mulig kan sette foten ved endt utdanning.

Kommunikas­jonsdirekt­ør, Ola Helge Hjetland i Mowi ASA forteller at de har som et mål om å ha en lik kjønnsbala­nse i konsernet innen 2025.

– Vi jobber målrettet for å rekruttere flere kvinner generelt og inn i lederstill­inger spesielt. Vi ser en positiv utvikling, men det er dessverre fremdeles krevende å rekruttere kvinner til stillinger på anlegg i sjø, forteller han på en e-post til Lister24.

– I Mowi Region Sør er 17% av de ansatte i dag kvinner. Selv om dette tallet er for lavt har vi en rekke svaert kompetente kvinner i ledende stillinger. I leder

Jeg er vokst opp ved havet og har alltid visst at det er det jeg vil jobbe med. Marina Skurve

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kommunikas­jonsdirekt­ør, Ola Helge Hjetland i Mowi ASA forteller at det er 17 % av de ansatte i dag som er kvinner i Mowi Region Sør. Han sier de har som mål å ha en lik kjønnsbala­nse i konsernet innen 2025.
FOTO: PRIVAT Kommunikas­jonsdirekt­ør, Ola Helge Hjetland i Mowi ASA forteller at det er 17 % av de ansatte i dag som er kvinner i Mowi Region Sør. Han sier de har som mål å ha en lik kjønnsbala­nse i konsernet innen 2025.
 ?? ?? Marina Skurve (17) er den eneste jenta i klassen som studerer 2. året på Akvakultur på Flekkefjor­d videregåen­de skole.
Marina Skurve (17) er den eneste jenta i klassen som studerer 2. året på Akvakultur på Flekkefjor­d videregåen­de skole.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her er Marina Skurve i sitt ess. Bildet er tatt ved Korshamn.
FOTO: PRIVAT Her er Marina Skurve i sitt ess. Bildet er tatt ved Korshamn.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ??
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway