Lister

Har mottatt en større mengde våpen

Våpenamnes­tiet i Agder har vart i én måned. Politiet har allerede mottatt en større mengde våpen.

- TORMOD FLEM VEGGE, FAEDRELAND­SVENNEN

❞ Sånne ting bør ikke komme i feil hender. Ivar Føreland

– Dette er et MG-34 maskingeva­er. Det kan fyre av 900 skudd i minuttet, forklarer Ivar Føreland, saksbehand­ler på våpenkonto­ret ved Agder politidist­rikt.

– Sånne ting bør ikke komme i feil hender, understrek­er han.

Føreland holder et av våpnene som er mottatt på Agder politidist­rikts våpenkonto­r i Kristiansa­nd i løpet av den siste måneden.

Maskingeva­eret lå inntil nylig nedgravd, sammen med flere andre våpen, et sted i distriktet.

1. januar ble det innført våpenamnes­ti i Norge og i Agder. Det vil si at innbyggern­e kan levere inn ulovlige våpen til politiet uten å bli straffet for forholdet.

169 våpen

I løpet januar mottok våpenkonto­ret 169 våpen.

– Hovedformå­let med våpenamnes­tiet handler om sikkerhet. Det er en trygghet for samfunnet at vi har kontroll på hvor våpnene er. Et våpen som ikke er registrert, er per definisjon ulovlig. Ulovlig besittelse av et våpen er straffbart, og det kan gi fengselsst­raff, forteller Tom Eklund, seksjonsle­der for forvaltnin­g ved Agder politidist­rikt.

– Det er kriminalit­etsforebyg­gende at politiet får kontroll på de våpnene som finnes i landet. Det ligger blant annet ulovlige våpen og ammunisjon i klesskap, på gamle låver og i vedstabler, påpeker Ivar Føreland.

Noen historier

Innbyggere har levert inn ett våpen, andre et par stykker.

Når det gjelder maskingeva­eret som ble gravd ned, skjedde nedgraving­a for rundt 30 år siden.

– En kar som da var 16–17 år gammel samlet på våpen. Da han ble 20 år og voksen, var han ikke interesser­t i våpnene og forsto at de var ulovlige. Derfor gravde han våpnene ned i ei kasse og fylt den med olje og fett for å hindre rust. Nylig gravde han opp kassa og leverte inn våpnene, forteller Føreland.

– En annen person fant ei kasse med ammunisjon, 1000 skudd, i en gammel vedstabel på bestefaren­s gård, fortsetter han.

– Er det noen kvinner som har levert inn våpen?

– Ei dame på over 80 år leverte inn en revolver hun kjøpte da hun seilte til sjøs på 60-tallet. Revolveren ble kjøpt i Texas og brukt til hobbyskyti­ng på skipet.

– Hvordan er det å treffe folk som leverer inn våpnene sine?

– Det er godt å se at de fleste blir lettet når de har fått gjort det, sier Føreland.

Dødsbo

Eklund forklarer at våpen i noen tilfeller havner på avveie etter at dødsbo er gjort opp, da våpen ubetenksom­t er blitt gitt bort til både den ene og den andre.

– Det er veldig uheldig hvis noen dør fra våpnene sine. Hvis man ikke er aktiv skytter eller jeger, bør man sørge for enten å selge våpenet, eller levere det til politiet, sier han.

Når eieren av et våpen er død, må våpenet registrere­s på nytt hvis den nye eieren skal kunne oppbevare det lovlig.

De ulovlige våpnene som politiet nå mottar, sendes videre til Kripos – som sørger for destruerin­g.

– Vanlige samlere får ikke tilgang til våpnene. I noen tilfeller kan et museum ta over et sjeldent våpen, sier Eklund, som viser fram et samlerobje­kt – en dansk Madsen maskinpist­ol som nylig ble levert inn.

Ulovlige våpen kan fram til 1. juni leveres inn på naermeste politistas­jon eller på våpenkonto­ret i Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Ivar Føreland (til venstre), saksbehand­ler på våpenkonto­ret, og Tom Eklund, seksjonsle­der for forvaltnin­g ved Agder politidist­rikt, med våpen som nylig er mottatt.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Ivar Føreland (til venstre), saksbehand­ler på våpenkonto­ret, og Tom Eklund, seksjonsle­der for forvaltnin­g ved Agder politidist­rikt, med våpen som nylig er mottatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway