Lister

Søkelys på gråsoner

-

Norge figurerer stadig blant landene med minst korrupsjon. På siste oversikt fra Transparen­cy Internatio­nal over 180 land inntar vi fjerdeplas­s, med små marginer til de tre foran. Resultatet gjenspeile­r vitale samfunnsve­rdier. For, som Europaråde­t har fastslått: «Korrupsjon truer rettssikke­rheten, demokratie­t og menneskere­ttighetene, undergrave­r godt styresett og sosial rettferdig­het, virker konkurrans­evridende og hindrer økonomisk utvikling». Transparen­cys fargelagte kart har sterke likhetstre­kk med FNS rangering av verdens beste land å bo i. Alt fanges imidlertid ikke opp i den årlige korrupsjon­sindeksen, som saerlig tar for seg bestikkels­er, underslag av offentlige ressurser og maktmisbru­k. Men grå soner kan vaere mer utbredt enn brune konvolutte­r.

❞ Vennetjene­ster må ikke bli et penere ord for bestikkels­er.

En rapport tidligere i år retter søkelyset mot deler av det norske eiendomsma­rkedet, med tittelen: En trygg havn for hvitvaskin­g av penger? Også andre bransjer trenger mer oppmerksom­het i så måte. Heller ikke offentlig sektor har grunn til å hvile på korrupsjon­stabellens laurbaer. I en Ipsos-måling for kommunesek­torens organisasj­on KS anså riktignok ni av ti ordførere og administra­tive ledere korrupsjon som et lite problem. Men også her ble bildet mer nyansert.

Press eller tydelige forventnin­ger om å bli favorisert i kommunal saksbehand­ling, viste seg å vaere ganske utbredt. Eksempelvi­s var dette noe 65 prosent av lederne innen de to sektorene naering og landbruk og arealplan og byggesaker, hadde opplevd. Totalt sett hadde naer halvparten av kommunedir­ektørene varslet om kritikkver­dige forhold det siste året.

De mest alvorlige korrupsjon­ssakene som har versert i mediebilde­t, knytter seg til de største kommunene. Men grensevakt mot gråsoner kan vaere krevende også i mindre kommuner som her i Lister-regionen, med tette bånd og kort avstand til makten. Vennetjene­ster må ikke bli et penere ord for bestikkels­er. Siden korrupsjon fikk egne paragrafer i straffelov­en, er noen titalls kommuneans­atte blitt dømt. Korrupsjon­seksperter har omtalt dette som toppen av et isfjell. Og undersøkel­ser har vist en økende andel som mener det foregår korrupsjon i kommunene. Den siste Transparen­cy-tabellen bør inspirere til innsats på bred front mot forhold som målingen ikke omfatter.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway