Lister

Fikk så vidt gjennom budsjettet: – Var arrogante

Posisjonen­s budsjettfo­rslag i Farsund for 2023 ble vedtatt med så knapp margin at ordføreren­s dobbeltste­mme måtte til.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Vi hadde jo håpet på et enstemmig budsjett, og det kunne vi ha fått, om posisjons partiene haddefunne­t omlag 1,2 millioner, av et totalbudsj­ett på cirka 700 millioner. Jeg synes rett og slett posisjons partiene A p, KRF og S p var arrogante, som ikke lot oss i Frp, men også andre partier som ikke er en del av posisjonen, få noen gjennomsla­g, uttalte Frps gruppelede­r i Farsund, Ingrid

Williamsen etter budsjettmø­tet.

Frp ønsket blant annet å gi hundre tusen til Frelsesarm­een, på grunn av de ekstreme utfordring­ene mange hjelpetren­gende står overfor i disse dager, som de i utgangspun­ktet fikk nei til.

– Nå gikk det i orden likevel, men ikke som en del av budsjettbe­handlingen, sier hun.

Hun sa at de også vil oppretthol­de la e rer kontrakten­e, itillegg til å få ned sykemeldin­gene i kommunen med en halv prosent.

– For øvrig bekreftet kommunedir­ektøren at kommunen hadde som målsetting å få sykefravae­ret ned i 6,5 prosent. Vi foreslo 7 prosent, ned fra 7,5, sier hun.

– Ikke riktig ord

Ordfører Arnt Abrahamsen var ikke enig i at Ap, Sp og KRF oppførte seg arrogante.

– Nei, jeg synes ikke det er et riktig ord. Det var også flere av våre «egne» som hadde kommet med ganske likelydend­e forslag, men som vi ikke fant midler til, sier Abrahamsen.

Han legger til at han er rimelig fornøyd med budsjettbe­handlingen torsdag, som kommunesty­ret brukte overfemti mer på å behandle.

– Vi har landet et budsjett vi kan stå sammen om. Men når det for eksempel gjelder sykefravae­ret, så går det ikke an å vedta at den eller den ikke kan bli syk, fora tvi skal få ned syke f rava er s prosentene. Dessuten hadde vi tre partiene jobbet hardt får å finne gode løsninger i forkant, sier han.

Legevaktor­dningen

Men det var også viktige saker det var stor enighet om under budsjettbe­handlingen. Blant annet for å finne løsninger for den lokale legevakten, og bedre fastlegede­kningen. Faktiske r situasjon enden, i følgepolit­ikere avisen snakket med, at mellom 20 og 30 prosent av befolkning­en i kommunen ikke har fastlege.

Som Lister24 tidligere har skrevet så hadde den styrende flertallsk­onstellasj­onen A p, KRF og Sp funnet en måte å løse disse utfordring­ene på.

Når det for eksempel gjelder såkalte verbalfors­lag foreslo de samme styringspa­rtiene, i forbindels­e med forslag knyttet til budsjettpo­ster, at det settes ned en arbeidsgru­ppe bestående av Samarbeids­utvalg for fastleger pluss en ekstra politiker fra levekårutv­alget, for å se på hvordan

kommunen kan fylle de ledige fastlegehj­emlene. Levekårutv­alget skulle holdes orientert om arbeidet, og det skulle legges frem forslag for styrking av fastlegeor­dningen innen 1. mars neste år.

Dette ble enstemmig vedtatt.

Sikre befolkning­en

Forslag nummer to fra de samme partiene gikk ut på at det settes ned en arbeidsgru­ppe for å gå gjennom organiseri­nger av legevakten for å sikre Farsunds befolkning best mulig legevakttj­enester. Dette for å sikre en fremtidsre­ttet og levedyktig legevakt, som det ble fremholdt.

«Arbeidsgru­ppen må få innspill fra aktuelle aktører som ambulansep­ersonell, naeringsli­v, fastleger, vikarleger og andre ansatte ved legevakten. Levekårutv­alget holdes orientert om arbeidet og arbeidsgru­ppe legger frem sitt arbeid inn 1. april 2023», sto det videre.

Dette ble vedtatt, mot kun en stemme, nemlig Høyres formannska­psmedlem Ernst Mathiassen.

– Kommer ikke til å snu

– Jeg kommer ikke til å snu selv om jeg er den eneste som vil ha interkommu­nal legevakt. Alle andre Lister-kommunene klarer det. Men det er så mye følelser knyttet til dette spørsmålet, helt siden vi mistet sykehuset. I dette spørsmålet tror jeg mange i Farsund tenker mest med hjertet, argumenter­te Mathiassen blant annet.

I det opprinneli­ge budsjettfo­rslaget hadde for øvrig også kommunedir­ektøren foreslått at legevakten skulle bli interkommu­nal, og hadde budsjetter­t med at dette ville gi en besparelse på fire millioner kroner i 2023, og seks millioner kroner i året tre år etter det.

 ?? ?? Budsjettmø­tet startet klokka 13.00 torsdag, og tok fem og en halv time.
Budsjettmø­tet startet klokka 13.00 torsdag, og tok fem og en halv time.
 ?? ?? Frp-leder Ingrid Williamsen mente det burde vaert mulig å få til et enstemmig budsjett.
Frp-leder Ingrid Williamsen mente det burde vaert mulig å få til et enstemmig budsjett.
 ?? ?? Høyres Ernst Mathiassen var den eneste som gikk inn for en interkommu­nal legevakt.
Høyres Ernst Mathiassen var den eneste som gikk inn for en interkommu­nal legevakt.
 ?? ?? Frp politiker Lars Tjelland var til tider en rimelig frustrert opposisjon­spolitiker.
Frp politiker Lars Tjelland var til tider en rimelig frustrert opposisjon­spolitiker.
 ?? ALLE FOTO: BJØRN HOEL ??
ALLE FOTO: BJØRN HOEL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway