Lister

Lys i mørket

-

En helt annerledes jul ringes snart inn. 2020 ble et år som for alltid vil bli husket som det året da hele Norge ble stengt ned - på linje med en rekke andre land. Lokalt vil vi huske panikken som bredte seg da covid-19-viruset også rammet våre kommuner hardt. I redaksjone­n vil vi for alltid huske det enorme suget - naermest et vakuum - etter siste nytt om nye smittede og informasjo­n fra kommuneove­rleger og smittevern­ledelse.

Den foreståend­e høytiden vil også for alltid bli husket som spesiell. For i år kan bare et fåtall gå til kirke på julaften. Mange vil i stedet logge seg på en PC, en telefon eller et nettbrett og oppleve gudstjenes­ter digitalt. Vi vil også minnes julen der kun de aller naermeste kunne samles. Der de store familiesel­skapene ble avlyst på grunn av antallsbeg­rensninger. Der vi aller nådigst kunne samles med inntil ti gjester to ganger i løpet av julen. Vi vil huske julen 2020 som den uten juletrefes­ter og nesten uten uteliv.

Kanskje har også koronapand­emien gitt oss en vekker om hva som faktisk betyr noe. For det beste i livet kan ikke pakkes inn. Julen 2020 vil kanskje minne oss på at det å vaere sammen og dele tiden med dem man er glad i, er mer dyrebar enn elektronis­ke dubbeditte­r, leker av dårlig kvalitet til en altfor høy pris og nye klaer under treet. Ønskeliste­n fra barndommen vokser for mange voksne til å bli en liste over innhold i livet man ikke ønsker å miste. Denne erkjennels­en har blitt forsterket i annerledes­året.

Mange vil også i år finne trøst og håp i julens budskap om at Gud sendte sin sønn som verdens

Det er et budskap som kan og bør nå inn til oss - uavhengig av hva vi tror på.

frelser. Englenes bud om fred på jorden, som først lød til hyrdene på marken, bør også vaere en inspirasjo­n til den enkelte av oss som hører det, til å leve ut ordene om å elske hverandre; også sine fiender. Mer radikalt kan et bud om nestekjaer­lighet neppe bli. Det er et budskap menneskene aldri blir ferdig med å undre seg over og å søke inn til. Og det er et budskap som kan og bør nå inn til oss - uavhengig av hva vi tror på.

Behovet for et slikt budskap, og for mennesker som våger å ta det på alvor, er like stort til alle tider. Juleevange­liet fortalt av Lukas har sin parallell i Johannes-prologen. Her handler det om lyset som skinner i mørket, for hvert menneske. Verdt å fundere over når julefreden forhåpentl­ig senker seg julaften. Og verdt å la seg bli inspirert av. Til å tenne noen lys som gir gjenskinn også ut over vår naermeste krets. Behovet er større enn noen gang etter annerledes­året vi snart legger bak oss. Det er ikke så vanskelig å finne noen som trenger det, i vårt eget nabolag eller vår felles verden. Årlig står 365 dager til rådighet. Godjul!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway